Стара Загора. На 8 февруари 2018 г. от 11.00 ч.

...
Стара Загора. На 8 февруари 2018 г. от 11.00 ч.
Коментари Харесай

Стара Загора: Реновираната сграда на Търговската гимназия е бъде открита на 8 февруари

Стара Загора. На 8 февруари 2018 година от 11.00 ч. с церемониален водосвет ще бъде открита реновираната постройка на Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ в Стара Загора, оповестиха от пресцентъра на общината . Цялостният ремонт и обновяването на просветителната инфраструктура обезпечават подобаващи условия за даване на качествено и модерно професионално обучение по стопанска система и ръководство.
Най-старото професионално образователно заведение на територията на района Община Стара Загора извърши план “Реконструкция, рационализация и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост “ със средства по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Изпълнител на плана на стойност 1 317 331 лв. с Данък добавена стойност е ДЗЗД „ Семеен кодекс – АЙТОС “.
Години наред осъществяването на плана бе спъвано от обстоятелството, че общината има единствено 1/3 идеална част от постройката и заплащаше наем на останалите петима притежатели. След доста старания на администрацията на кмета Живко Тодоров и проточили се 4 години договаряния, с решение на Общинския съвет общината закупи против 800 хиляди лв. останалите 2/3 от Търговската гимназия, които бяха частна благосъстоятелност вследствие на реставрация от 1992 година.
С осъществяването на плана с изключение на модерни условия и усъвършенствано качество на просветителната среда, се покачва и привлекателността на образователното заведение, което способства за задържането на учениците в областта на професионалното обучение, като база за бъдеща конкурентна професионална реализация и като място за развиване на личността посредством възобновяване на местата за образование, спорт и отдих. Сградата на Търговската гимназия е с нараснала енергийна успеваемост, усъвършенстван е достъпа на хора с увреждания до нея, усъвършенствани са изискванията за работа на преподаватели и административно-технически личен състав.
Сградата е със застроена повърхност 1 592,81 кв.м и Разгъната застроена повърхност - 4 084,49 кв.м. Тя е триетажна със партер 959,88 кв. м, издигната в началото с един главен, триетажен корпус през 1928г. и пристроена с източно крило през 1960г., след това е пристроено западно крило през 1967 година През 1993 година е построен и физкултурният салон.
Функционалното зониране на учебното заведение е непокътната, ремонтирана е топлата връзка и обособена зала за спорт. Съществуващата мозайка в коридорите и фоайетата на образователния корпус е реставрирана. Положени са нови подови настилки в образователните кабинети и учителската стая, а във физкултурния салон и залата за спорт – спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата е сменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните.
Подменени са всички железни обшивки по плоските покриви, улуци и водосточни тръби. Скатният покрив е ремонтиран през 2014 година, като за него се извършва непълен ремонт с замяна на счупени керемиди, развалена хидроизолация, изгнили детайли на дървената структура.
Изградена е оповестителна апаратура, пожароизвестителна централа, нова отоплителна апаратура, вентилация и климатизация на физкултурния салон, засадени са иглолистни дървета, декоративни шубраци, многогодишни цветя, сложени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, волейболни стойки и порти за минифутбол.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР