Стара Загора. На 3март, когато се навършват 140 години от

...
Стара Загора. На 3март, когато се навършват 140 години от
Коментари Харесай

Стара Загора: Шествие до хълма „Бранителите“ ще се проведе на 3 март за отбелязване на 140 години от Освобождението на България

Стара Загора. На 3март, когато се навършват 140 години от Освобождението на България, програмата на Община Стара Загора за Националния празник ще стартира в 9.00 часа с Божествена света литургия, която ще бъде отслужена във всички градски храмове. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . В 10.15 часа ще бъдат положени венци и цветя на всички монументи, отдадени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „ 19 юлий 1877 “, Паметника „ Защитниците на Стара Загора “, Паметника на Трета опълченска тайфа и подполковник Калитин и Паметника на починалите във войните старозагорци.
В този ден старозагорци още веднъж ще изминат пътя-поклон до хълма „ Бранителите на Стара Загора “ в шествие с националния байрак. Триста метровото знаме за четвърта поредна година още веднъж ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, дружно с искащите да застанат паралелно до тях старозагорци и посетители на града. Поради реновирането на централния бул., тази година шествието ще тръгне в 11.00 ч. от постройката на регионалната администрация, предвождано от две сакрални за старозагорци флагове – на Старозагорското въстание и Самарското знаме, свещеници и военния духов оркестър. След знамето ще тръгнат кмeтът нa Cтapa Зaгopa Живкo Toдopoв, oбщинcкoтo pъкoвoдcтвo и другите публични лица, следвани от конницата на прабългарската школа „ Багатур “ и поданството. По обед на Мемориала „ Бранителите на Стара Загора “ ще стартира тържественият обред за поднасяне на венци и цветя, под наслов „ Пред падналите за България – реверанс! “.
Тази година шествието в Стара Загора ще бъде проследявано с камери по продължение на целия маршрут, а картината ще бъде излъчена на видеостена с размери 30 кв.м, ситуирана под върха на Мемориала. Така хората, които се намират там, ще могат да следят паметното шествие и придвижването му към хълма по бул. „ Св. патриарх Евтимий “. На видеостената в 11.00 ч. ще стартира излъчването на видеоматериали за българските бойни флагове и знамето на Старозагорското въстание, като прототип на националния байрак. Радиолюбители от старозагорския клуб също ще предават непосредствено по целия свят шествието за националния празник в Града на липите.
В навечерието на празника на 2 март от 19.00 часа пред постройката на Областната администрация ще се състои тържествена заря-проверка.
За искащите жители да се изкачат на Мемориала „ Бранителите “ на 3 март в 11.00 часа от подлеза пред Регионална библиотека „ З. Княжески “ ще тръгнат 4 рейса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР