Стара Загора. На 21 март 2019 г. на 75 годишна

...
Стара Загора. На 21 март 2019 г. на 75 годишна
Коментари Харесай

Почина авторът на герба и знамето на Стара Загора Христо Танев

Стара Загора. На 21 март 2019 година на 75 годишна възраст умря художникът-хералдик Христо Танев, основател на герба и знамето на Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Достоен човек, държавник и разгорещен патриот, през целия си живот той е предан на своята огромна обич – изобразителното изкуство. Дългогодишната му всеотдайна работа и разнолик гений са приети освен в България, а и по целия свят. Будният му и търсещ дух е закодиран в завещаните на Стара Загора герб и знаме – сакралните знаци на обичния град.
Христо Танев е роден е на 21 септември 1943 година в град Стара Загора.
Завършва Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " при проф. Никола Гелов. Негови преподаватели са били известните български художници проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Художникът работи основно в региона на пространственото оформление, архитектурния, индустриален и графичен дизайн и реклама. Негово дело са гербовете и знамената и на Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Има одобрени над 500 непокътнати знака на компании, организации и нови производства. Участва в представителни изложения на българското изобразително изкуство зад граница. Член е на Съюза на българските художници и Асоциацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Негови произведения са владеене на Националната художествена изложба, музея „ А. С. Пушкин ” в Москва, над 30 държавни галерии в България и чужбина, както и частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, Съединени американски щати, ЮАР, Япония.
През 2018 година със заповед на кмета Живко Тодоров Христо Танев бе почетен с Почетен знак на Община Стара Загора за значителен и важен принос за развиване на общината и заслуги към нейните жители във връзка Празника на града - 5 октомври и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев.
Тази година се навършват 40 година от одобряването на плана за герб и значка за почетен жител на художника Христо Танев от Общинския съвет Стара Загора.
Общинското и административно управление на Община Стара Загора и Общинския съвет изричат съболезнования на околните и роднините на художника.
Поклонението пред тленните остатъци ще се състои на 23 март 2019 година от 12.00 часа в църквата „ Св. Троица “. От 13.30 часа ще се извърши опело, а от 14.00 часа - погребението в гробищния парк в Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР