Стара Загора. На 18 юни 2019 г. от 18.00 часа

...
Стара Загора. На 18 юни 2019 г. от 18.00 часа
Коментари Харесай

Стара Загора: Организира се среща с проф. Минко Балкански по проект „Красивите лица на Стара Загора“ на 18 юни

Стара Загора. На 18 юни 2019 година от 18.00 часа е четвъртата среща от Проекта „ Красивите лица на Стара Загора “ – с проф. Минко Балкански. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
По случай 140-годишнината от възобновяване на Стара Загора уеб сайтът ни ДОЛАП.БГ със съдействието на Община Стара Загора и Международен юношески център провежда поредност от срещи-разговори с видни земляци под надпис „ Красивите лица на Стара Загора “.
Целта е младежите в неофициална конюнктура да се срещнат и беседват с изтъкнати експерти от друг обществен и професионален набор, достигнали високо равнище на реализация и в това време, останали правилни и предани на родния град и на общността, за която способстват оптимално съгласно опциите си. Срещите се организират един път месечно от 18.00 ч. в залата на Международния юношески център.
Първата среща на 28 март бе с Първан Симеонов – изпълнителен шеф на „ Галъп интернешънъл болкан “. Втората среща в навечерието на Великден през месец април бе с Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан. Третата бе оповестена за 31 май, само че заради възниквалата стихия се организира на 6 юни с Антон Хекимян – български публицист, кореспондент и водещ на предаването „ Тази заран “ по bTV.

Проф. Минко Минев Балкански е френски академик физик, професор в университета „ Мария и Пиер Кюри “ в Париж. Роден е на 24 юни 1927 година в старозагорското село Оряховица. Още в началното учебно заведение дребният Минко се отличава с любознание и интерес към разнообразни образователни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и едвам на 15 години става студент в Софийски университет. Но фантазиите му надвишават националните граници. Като дребен е запленен от ориста на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски академик – елитният Екол нормал сюпериор в Париж. Успява да замине за столицата на Франция, само че не е признат в университета, защото там имат право да учат единствено французи. По-късно приключва Националното висше учебно заведение по химия в Бордо. Става лекар на науките на 27 години, а година по-късно и най-младият в света професор по физика.
Проф. Балкански е представял свои проучвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в Екол нормал като откривател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския механически университет, преди да стане професор в университета „ Мария и Пиер Кюри “ в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в Япония и Китай. Резултат от дългогодишната научна активност на проф. Балкански са оповестените 30 книги и над 2000 страници други научни изявления. Той е почетен професор на Университета „ Пиер и Мари Кюри “ в Париж, неведнъж е гост-професор в
Калифорнийския университет, с дълго научно съдействие с Индия (където взе участие в основаването на Висш институт за научни изследвания), член е на Индийската академия на науките (и награден от президента Раджив Ганди с най-високата степен на Наградата за заслуги към Индия), с непрестанно научно съдействие с Полша и командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша), с дълголетно научно съдействие с Китай и доста други страни. Доктор хонорис идея е на Софийски университет. След 1993 година проф. Минко Балкански се заема с дейна активност в помощ на науката и образованието в България. Почетен жител е на Стара Загора.
С цел да подкрепя културния живот в родния си край проф. Минко Балкански основава Фондация „ Миню Балкански “, наименувана в памет на татко му. Базата на фондацията е в с. Оряховица, където някогашните магазини и къщи на фамилията са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с френска литература над 6000 тома), маза, образователна зала по информатика, фитнес зала и музей. Освен това фондацията изплаща и реставрира няколко къщи, където е възобновена обичайна битова класификация. В този етнографски комплекс, който е от необикновен интерес за задграничните посетители, се организират постоянно курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Фондацията провежда годишен конкурс по математика и физика за надарени български възпитаници.
Проф. Балкански основава Национален институт за обучение в с. Оряховица, открит през 2006 година Той се обитава в реставрираните здания на учебното заведение в селото, дарено на Фондацията от Община Стара Загора. Институтът организира курсове за образование на преподаватели в региона на осведомителните технологии, както и по други научни области.

Срещите не престават и в идващите месеци:
м. 3-ти септември 2019 година Световната оперна прима Веселина Кацарова, Почетен жител на Стара Загора
м. 31-ви октомври 2019 година Любомир Любенов, математик, създател и началник на Международната олимпиада за възпитаници „ Математика без граници “, координатор за България на всички олимпиади в Азия.
м. 28-ми ноември 2019 година доц.д-р Алексей Стоев – шеф на Центъра за слънчево-космически проучвания, дълготраен шеф на НАОП „ Юрий Гагарин “, ръководител на Националния съвет на БТС, пещерняк и откривател.
м. 19-ти декември 2019 година доктор Райчо Гънчев – основател на Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-тур “, създател на исторически романи, на сюжети за филми и самичък участник в тях.
Поради чрезвичайни условия, допустимо е смяна на датите, за което авансово ще бъде обявено.
Срещите са необятно налични за всички искащи жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР