Стара Загора. На 1 август 2018 г. Община Стара Загора

...
Стара Загора. На 1 август 2018 г. Община Стара Загора
Коментари Харесай

Стара Загора: Общината приключи изпълнението на проект „Заедно за независим живот“

Стара Загора. На 1 август 2018 година Община Стара Загора завърши осъществяването на план „ Заедно за самостоятелен живот ” по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ „ Независим живот ”, Приоритетна ос 2 „ Намаляване на бедността и поощряване на общественото изключване “ на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 “, финансиран от Европейския съюз, посредством Европейския обществен фонд. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Продължителността на плана, почнал от 1 октомври 2016 година, е 22 месеца, за 19 от които включват даване на интегрирани услуги в домашна среда.
По време на извършените 2 акции за набиране на документи за кандидат-потребители са признати общо 291 заявки от кандидат-потребители, в това число 67 деца.
Проведени са и 5 акции за набиране на документи за персонални и обществени асистенти. За асистенти са кандидатствали общо 264 души, извършени са 258 събеседвания с претенденти за асистенти. Сключени са 164 контракта с персонални асистенти и 21 със обществени асистенти.
От извършените 2 акции за набиране на документи за експерти, са подписани 5 трудови контракта.
Изготвена е Методология за даване на интегрирани услуги посредством Звеното за услуги в домашна среда и Методика за оценка на потребностите на претендентите за прилагане на интегрирани услуги в фамилна среда в Община Стара Загора. Извършени са 282 оценки на потребностите на кандидат-потребители. Проведени са двудневно въвеждащо образование на 67 асистенти и две еднодневни поддържащи образования на 139 асистенти. Проведени са супервизии на 99 асистенти, проведени в 7 групи като е оказана психическа поддръжка и консултиране на 14 асистенти.
Сключени са 198 контракта по плана за прилагане на интегрирани почасови услуги в домашна среда с консуматори, от които 31 деца. Социалната услуга „ персонален помощник “ са употребили 174 консуматори, а от обществената услуга „ обществен помощник “ са се възползвали 23 консуматори. Помощ и консултация от медицински експерт са получили 89 консуматори, психическа поддръжка – 26 консуматори, а рехабилитационни грижи – 38 консуматори.
Интегрирани услуги в домашна среда са предоставени в гр. Стара Загора и селата Богомилово, Горно Ботево, Калитиново, Загоре, Хан Аспарухово, Кирилово, Малка Верея, Еленино, Змейово, Оряховица, Яворово, Хрищени, Памукчии, Дълбоки, Остра могила и Борилово.
Чрез реализацията на плана са предоставени интегрирани услуги за хора с увреждания, в това число и деца, като са съчетани сложни дейности в посока обезпечаване на обществени услуги, психическа поддръжка, здравни и рехабилитационни грижи в домашна среда.
Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018г., обнародван В Дъждовни води бр. 99 от 12.12.2017г. са избрани средства за даването на обществените услуги „ Личен помощник “, „ Социален помощник “ и „ Домашен асистент “, които се дават на общините при изискванията на Постановление на Министерски съвет № 332/22.12.2017г. за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2018г.
Средствата се дават на общините посредством Агенцията за обществено подкрепяне, въз основа на подписано двустранно съглашение за даване на обществените услуги „ Личен помощник “, „ Социален помощник “ и „ Домашен асистент “ на потребителите, за които е осъществена обществена оценка по разпоредбите на интервенция „ Независим живот “, финансирана по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020 година, и след привършване на финансирането по програмата.
Община Стара Загора има подписано Споразумение № ФС01-0364/30.07.2018г. с Агенцията за обществено подпоматане за финансиране на услугите до края на 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР