Стара Загора. Мюзикълът Евита ще бъде представен в Стара Загора

...
Стара Загора. Мюзикълът Евита ще бъде представен в Стара Загора
Коментари Харесай

Мюзикълът Евита ще бъде представен в Стара Загора на 11 октомври

Стара Загора. Мюзикълът " Евита " ще бъде показан в Стара Загора на 11 октомври. Това оповестиха от Община Стара Загора . След триумфа на турнето " По-полека симфони ", артистът и артист Стефан Вълдобрев се завръща на сцената на операта в Стара Загора с новата перла в репертоара на Опера Пловдив - мюзикълът " ЕВИТА ".
Бродуейската легенда на Андрю Лойд Уебър с безсмъртния шлагер " Don`t Cry For Me Argentina " и наградената с Оскар ария " You Must Love Me " от кино лентата с Мадона ще гостува на 11 октомври от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера.
Мюзикълът " Евита " се играе над 40 години на Уест Енд Лондон и Бродуей Съединени американски щати и е преведен на над 14 езика. С това той се подрежда измежду най-известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър в международен мащаб, дружно с " Исус Христос Суперзвезда ", " Фантомът на операта " и " Котки ". Получил е три награди " Тони " - най-престижното отличие за мюзикъл в Съединени американски щати.
Диригент на " Евита " е американският ученик Константин Добройков, който познава спецификата на жанра от Бродуей и с огромен триумф приготви заглавията " Човекът от Ла Манча ", " Исус Христос Суперзвезда ", " Коса " и " Мария от Буенос Айрес “.
Стефан Вълдобрев одобри предизвикването да извърши една от основните функции в мюзикъла - тази на Че, пресъздадена на огромния екран от Антонио Бандерас. В мюзикъла героят му Че се явява главен критик, само че и интуиция на Ева Перон и макар че мнозина вършат асоциации с облика на Че Гевара, то в исторически проект Първата дама на Аржентина и революцонерът не са се познавали. За ролята на Евита е поканена гласовитата пловдивчанка Юлия Йорданова, която е натрупала опит като реализатор в Съединени американски щати. Вокалните партии на президента Перон извършва Атанас Сребрев, а Марк Фаулър, Момчил Караиванов и Станислава Момекова извършват останалите централни функции.
Режисьорът Нина Найденова дълго учи историческите обстоятелства за Ева Перон - трансформирала се в мит за Аржентина, еднообразно мощно обичана и мощно ненавиждана. Подходът й изследва " Славата " като упоритост, задача, оръжие, митинг и фанатизъм. За постановката на Опера Пловдив Аржентинското държавно управление спомага да се употребяват достоверни снимки и фрагменти от живота на Ева Перон - нейните срещи с служащи, пламенните й речи от терасата на Президентството (или Розовата къща), пилеенето на пари, пътуванията до Европа, процесиите за нейното погребение… Документалните материали ловко са вплетени в сценографията посредством мултимедията на образния актьор Никола Налбантов.
Художникът на костюмите Николина Костова - Богданова деликатно учи дрешника на Ева Перон. Нейната цел е посредством облеклото да пресъздаде на сцената метафора за късата, спорна и динамична история на Ева Дуарте от Лас Тодос, която идва в огромния град на 15 годишна възраст с една овехтяла рокличка, на 26 години се издига до Първа дама, която се облича с Диор и малко по-късно, преди да почине на 33 години, изнася последните си речи пред многохилядна навалица от сиромаси, облечена с кожено палто от визон.
Мюзикълът на Андрю Лойд Уебър е формиран единствено от музикални номера без диалект сред тях, което слага провокации на Хора и Балета на Опера Пловдив. Изпълнителите имат театрална задача бързо да се преобразяват от скърбящо население, пеещо Реквием за Евита в размирен маси против политическата класа, от аржентинска надменна буржоазия във военна хунта. Естествено, всичко това е гарнирано със завладяващо танго, сложено от хореографа Боряна Сечанова.
*Спектакълът е на български език.
*Билети се продават на касата на Опера Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР