Стара Загора. Международния проект SPHERE-C за изследване за хепатит С

...
Стара Загора. Международния проект SPHERE-C за изследване за хепатит С
Коментари Харесай

Стара Загора: В града стартира пилотен проект за изследване за хепатит С

Стара Загора. Международния план SPHERE-C за проучване за хепатит С започва в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Това е единственият град в България, в който той ще се организира. Проектът се реализира от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC), от Института „ Роберт Кох “, публичен институт по опазване на здравето в Германия, в партньорството на Регионална здравна ревизия (РЗИ) - Стара Загора и Община Стара Загора.
„ Много своевременен и доста нужен план за проучване за хепатит С. Това е огромно постижение за РЗИ Стара Загора, която създаде плана и нашият град е определен за проучването “, сподели на конференция през днешния ден Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя акцентира, че взаимната работа с РЗИ е осъществена с помощта на секретаря на Общината Делян Иванов, който е бил доста деен в създаването и съдействието с РЗИ.
Проучването има за цел да даде информация за броя на хората, инфектирани с вируса на хепатит С в Стара Загора. Проучването ще се организира в интервала от 5 септември до 16 ноември 2018 година Лицата, които ще вземат участие в плана, са определени на инцидентен принцип и ще получат покана от Община Стара Загора.
На участниците ще бъде препоръчано гратис проучване за хепатит С, което ще се организира в РЗИ - Стара Загора. На всички позитивни ще бъдат дадени насоки за следващо лекуване.
„ Стара Загора съумя да бъде градът, в който ще се организира пилотното изследване за хепатит С, ние се радваме, че най-малко 1000 души ще бъдат включени и ще можем да разберем какъв брой са прекарали безсимптомно заболяването. Добрата вест е, че хепатит С е лечимо заболяване и когато се открие, че човек е инфектиран, в границите на шест месеца може да бъде оздравял “, осведоми доктор Златина Нанева, шеф на РЗИ – Стара Загора и началник на плана.
„ Всяка година от хепатит С в света умират към 400 000 души, инфекцията може да бъде лекувана, само че достъпът до лекуване е слаб, по тази причина Световната здравна организация създаде Глобална тактика за елиминиране на вируса до 2030 година “, заяви доктор Рут Цимерман, Институт „ Роберт Кох ”, Берлин, Германия, основен началник на плана. По думите й за страните от Европейския съюз липсват данни, по тази причина е почнало пилотното изследване. То се организира в градове в Исландия, Италия, Финландия и България-конкретно в Стара Загора. Д-р Цимерман прикани всички, които са получили писма да се включат в плана.
Според доктор Тонка Върлева, шеф на Дирекция „ Промоция и профилактика на заболяванията и зависимостите ” в Министерство на здравеопазването и съветник по плана, Стара Загора е определена, тъй като тук има добра връзка сред РЗИ и Община Стара Загора, добре работи вирусологичната лаборатория и по този метод ще се разбере действителното разпространяване на хепатит С. Министерството на здравеопазването ще образува екип, който да създаде стратегия за хепатитни заболявания за идващите пет години.
„ За управлението на Община Стара Загора това проучване има огромен резултат върху публичното здраве и по тази причина взехме решение да сътрудничим на Министерство на здравеопазването и РЗИ. Направихме извадка за 1998 индивида от минимална възраст 18 години до 75+, отмерено разпределени “, изясни секретарят на Общината Делян Иванов. Разпращат се писма по на 400 индивида седмично. Поканата е от кмета Живко Тодоров, съпроводена е с листовка, която изяснява какво е болестта и какво би трябвало да се направи, с цел да се включиш в плана. Изследването е на непринуден принцип, само че в случай че хората не желаят да се включат, би трябвало да се обадят, с цел да ни ги търсят наново, акцентира секретарят. На тези, които не са го създали, ще бъде изпратена втора покана.
„ Надявам се да допринесем за това значимо проучване и за постигане на значителен резултат в битката против това заболяване “, разяснява още Делян Иванов.
Екипите на РЗИ ще работят всеки ден с удължено работно време от 8.30 до 19 часа и в събота от 8.30 до 13.30 часа. Всяка седмица на уеб страницата на Инспекцията ще се оповестява в кой квартал са. Всеки може да съобщи дали ще отиде за проучване в РЗИ или в квартала.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР