Стара Загора. Изложбата С български дух и европейска мисъл беше

...
Стара Загора. Изложбата С български дух и европейска мисъл беше
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложбата „С български дух и европейска мисъл” е представена в Регионалния исторически музей

Стара Загора. Изложбата „ С български дух и европейска мисъл ” беше открита в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Тя е взаимна самодейност на Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Държавен списък, Художествена изложба и Къща музей „ Гео Милев ”. Изложбата е отдадена на Европейската година на културното завещание и българското председателство на Съвета на европейския съюз. Тя споделя за поданици на общината - европейски ученици, съдействали за възобновяване и превръщането на Стара Загора в съвременен европейски град.
„ Стара Загора е богат на обичаи град, нелека задача е да пишеш историята му. По-важно е да покажем какви родолюбци имаме и да си отговорим на въпроса през днешния ден ние къде сме ”, сподели при откриването на изложбата Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя заяви, че до седмици ще излезе от щемпел и книга с богата информация за тези, които са съдействали най-вече за възобновяване на Стара Загора и актуалния тип на града.
Представени са персонални движимости и документи на десетки старозагорци, учили в влиятелни европейски университети, само че завърнали се в родния град, с цел да работят за просперитета му. Младите хора – учители, писатели, поети, музиканти, лекари и фармацевти, строители са били и членове на благотворителни организации – част от духовния и културния хайлайф на града. „ Това са хората, които построяват Стара Загора след Освобождението, с цел да се трансформира той в европейски град.
„ Стара Загора е богат на обичаи град, нелека задача е да пишеш историята му. По-важно е да покажем какви родолюбци имаме и да си отговорим на въпроса през днешния ден ние къде сме ”, сподели при откриването на изложбата Иванка Сотирова, зам.-кметът на Община Стара Загора. Тя заяви, че до седмици ще излезе от щемпел и книга с богата информация за тези, които са съдействали най-вече за възобновяване на Стара Загора и актуалния тип на града.
От музея приканиха всички, които имат мемоари или движимости свързани с свързани с европейските ученици да ги подарят или подадат информация за идната книга. „ Политиката на нашия музей е да приобщаваме младежите към родолюбие и история, по тази причина обявихме и състезанието „ Свобода, извоювана с подвиг ”, отдаден на 140-години от Освобождението на България ”, сподели шефът Петър Калчев.
„ Трябва да привличаме децата с сходни начинания, да търсят нашите корени. Поздравления за родителите, и учителите, тъй като по този начин се възпитава в родолюбие ”, сподели Иванка Сотирова, която награди призьорите.
В състезанието за есе или рисунка са взели участие общо 112 деца и възпитаници от Стара Загора, разграничени в три възрастови групи. 37 са показали произведения и в двете категории. Най-много са участниците от Второ главно учебно заведение „ Петко Рачов Славейков ” и Основно учебно заведение „ Кирил Христов ”.
Трите специфични награди бяха извоювани от ученици на Второ главно учебно заведение. При художниците бе отличена Александра Петкова, за есе Дарио Тодоров, а Антоанета Стефанова сграбчи премията за макет. Грамоти и награди получиха и класираните в призовата тройка, а за първокласниците имаше поощрителни награди.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР