Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския

...
Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския
Коментари Харесай

Стара Загора и София с най-мръсен въздух в Европейския съюз

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския съюз, съобщи ръководителят на Българска асоциация за протекция на пациентите Пламен Таушанов по отношение на излезлия през днешния ден отчет CE-Delft на координиращата организация Европейски алианс за публично здраве (EPHA).

Докладът е направен от консорциум от Неправителствени организации с активност в социална изгода в 10 европейски страни (Испания, Франция, Германия, Полша, Словения, Унгария, Румъния, България, Нидерландия, Италия) под управлението на координиращата организация Европейски алианс за публично здраве (EPHA).

Проучването изследва обществените разноски, свързани със замърсяването на въздуха в 432 европейски града в 30 страни (групата ЕС-27 плюс Англия, Норвегия и Швейцария).

 Графика: Българска асоциация за протекция на пациентите

За всички 432 града в извадката количествено избраните обществени разноски през 2018 година са над 166 милиарда евро. В безусловно изражение Лондон е градът с най-високите обществени разноски.

През 2018 година загубата на богатство за неговите 8,8 милиона поданици възлиза на 11,38 милиарда евро. Следват Букурещ с годишна загуба на богатство от 6,35 милиарда евро и Берлин с годишна загуба от 5,24 милиарда евро. Големината на града е основен фактор, способствуващ за общите обществени разноски: всички градове с население над 1 милион са измежду 25-те градове с най-високи обществени разноски, свързани със замърсяването на въздуха.

В различен отчет " Глобално положение на въздуха 2020 година " , направен от два здравни американски института, се акцентира, че замърсяването на въздуха е умъртвило през 2019 година 476 000 новородени бебета, като най-вече са жертвите в Индия и Субсахарска африка, съобщи Франс прес.

В три четвърти от случаите основният замърсител се явяват отровните пушеци, отделяни при изгарянето на некачествени горива в процеса на готвене.

Над 116 хиляди пеленачета са умряли от замърсяването на въздуха по време на първия месец от живота си в Индия. В Субсахарска Африка това печално число е 236 хиляди.

Налице са от ден на ден сведения за вредата от нечистия въздух по време на бременността.

Според събраните данни от Института за здравно влияние и Института за здравни измервания и оценки родилките в тези условия раждат бебета с маломерно тегло или доста преди термина.

" Въпреки че се следи постепенно понижаване на зависимостта на семействата от горивата с ниско качество, замърсяването на въздуха от сходно изгаряне продължава да бъде значителен фактор за смъртността при новородените ", се споделя отчета.

В световен мащаб замърсяването на въздуха е провокирало 6,7 милиона смъртни случая през 2019 година, което е четвъртата причина за смъртност по света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР