Стара Загора и регионът трябва да бъдат център на технологично

...
Стара Загора и регионът трябва да бъдат център на технологично
Коментари Харесай

Красимир Вълчев, ГЕРБ: Увеличаваме средствата за висшето образование и научната дейност |

" Стара Загора и районът би трябвало да бъдат център на софтуерно развиване и това е един от нашите съществени цели. Работим през последните две години по разнообразни съответни действия и през днешния ден към този момент има резултати, които дават убеденост. Убедени сме, че с сливане на напъните на просветителните институции, Тракийския университет и локалните управляващи ще се реализираме задачите си и това ще помогне за повишение на приходите на хората от тази сфера, която придобива все по-голямо значение за българската стопанска система. "

Това съобщи лидерът на листата с претенденти за народни представители на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в Старозагорски регион Красимир Вълчев по време на съвещание на Управителния съвет на новосъздадения Институт за резистентен преход и развиване в структурата на висшето образователно заведение в Стара Загора. Той акцентира, че като министър на образованието и науката е работил със своя екип доста интензивно през последната година за основаването на института.

Министърът на образованието и науката подписа съглашение с ректора доцент доктор Добри Ярков по Националната научна стратегия „ Интелигентно отглеждане на животни “, която е на стойност 4,5 млн. лв.. Средствата са от бюджета на МОН.
Доц. Ярков благодари на Красимир Вълчев за огромната поддръжка, която оказва на Тракийския университет. Той изясни, че Институтът за резистентен преход и развиване ще сплотява работата на проучвателен групи в три бранша: „ Икономически разбори и планове “, „ Селско стопанство и биотехнологии “ и „ Минно дело и енергийни системи “, които ще работят по планове от национални и интернационалните научни стратегии, ще изготвят прогнози и тактики за развиването на районната и националната стопанска система.

Красимир Вълчев уточни, че вследствие на провежданите политики от висшите учебни заведения и страната за последните 5 година двойно се е нараснала научната активност и броят на задграничните студенти. Повишил се е делът на обучаваните студенти в педагогическите, инженерните, филантропичните, медицинските и аграрните науки.

" Приоритетите ни за идващите 4 година са да увеличим средствата в областта на висшето обучение и в научната област. Ще работим за това страната, общините и висшите учебни заведения взаимно да формулират главните политики и начинания за развиване на районите, по този начин, че те да са от директна изгода за предприятията и за хората. Заложили сме и стратегия за подготовка на преподаватели по цифрова креативност. Засилва се работата с осведомителни технологии и за стратегии, основани на изкуствен интелект и подготовката на преподаватели за системата на учебното обучение. Предвидено е да се обезпечат спомагателни хонорари за научна активност ", изясни Вълчев. Той посети и учебно-опитното стопанство на Тракийския университет.

Парламентарни избори 2021
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР