Стара Загора. Хиляди граждани присъстваха на поклонението на д-р Евгений

...
Стара Загора. Хиляди граждани присъстваха на поклонението на д-р Евгений
Коментари Харесай

Стара Загора: Хиляди граждани присъстваха на поклонението на д-р Евгений Желев

Стара Загора. Хиляди жители участваха на поклонението на доктор Евгений Желев. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Близки и другари, сътрудници и хиляди жители се стекоха през днешния ден, с цел да отдадат последна респект на доктор Евгений Желев, два мандата кмет на Стара Загора. Повече от три часа старозагорци се редиха на опашка, с цел да се простят с обичания доктор, кмет, политик, министър на опазването на здравето и на първо място човек.
Поклонението бе в постройката на Старозагорската опера, за която той постави доста старания да бъде възобновена след опожаряването ѝ през 1991 година.
Експрезидентът Георги Първанов, някогашни министри и съратници на доктора в политиката, лекари, дейци на културата, общественици, жители търпеливо чакаха, с цел да кажат последно довиждане на починалия при безразсъден случай градоначалник на Стара Загора (1999-2007). Тук бяха някогашни и сегашни депутати, както и общински съветници от всички политически сили. Хиляди жители, докоснали се до обаятелната персона на Евгений Желев, също пристигнаха, с цел да го изпратят в последния му път.
Десетки венци и букети изпратиха от всички институции, с които докторът е работил. Кметът на София Йорданка Фандъкова също изпрати цветя. Траурната гала стартира с опело, осъществено от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници. “За дните на положителния живот има брой, само че положителното име пребъдва довека. Нека си спомним многото неща, които през своя къс, само че изпълнен с предприемчивост живот, направи доктор Евгений Желев. Нека с положително да помним дългогодишния Старозагорски градоначалник. Нека молителстваме пред Престола на Сърцеведеца и правоверен Съдия Господ Иисус Христос по Своята велика благосклонност да му подари покой от неговите писания и да настани душата му в селенията на праведниците. Вечна и блажена дано бъде неговата памет! ”, сподели в обръщението си митрополит Киприан.
Последна респект към „ огромния Човек ” отдаде кметът Живко Тодоров. „ Д-р Евгений Желев, ти направи доста за Стара Загора! Доказа, че не партиите имат значение, а хората! Направи по този начин, че да останеш в историята на града и направи по този начин, че хората да те обичат! Поклон пред паметта ти, докторе! Никога няма да те забравим! ”, написа по-рано кметът.
„ Той беше кмет на място и ще остави спомен като нравствен пълководец на античния град. Правеше ни съпричастни към триумфите, само че не ни спестяваше проблемите, постоянно с мисъл за хората ”, сподели в траурното си слово Георги Първанов. Той напомни по какъв начин доктор Желев е упорствал за идването на съветския аероплан по време на пожарите през 2007 година, по какъв начин се е преборил съветският президент Владимир Путин да мине през Стара Загора, в символ на благодарност. „ Д-р Желев потвърди, че добротата в политиката не е уязвимост, а мощ. Беше единица мярка за човечност. Колкото и време да мине доктор Желев ще бъде обичан и почитан ”, сподели още Първанов.
„ Д-р Желев беше кмет, служител отдадено на своите съграждани, ще го запомним като заслужен човек ”, написа настоящият президент Румен Радев в съболезноветелен адрес. Още десетки такива адреси са изпратили, хора, работили с Евгений Желев.
По пътя към гробищата катафалката с тялото на градоначалника, мина около знаковите здания на Художествената изложба и Регионалния музей, направени по негово време, по-късно по централния бул. „ Цар Симеон Велики ”, където той водеше празничните шествия в Града на липите.
Д-р Желев бе заровен на Старозагорските гробища, покрай друга знакова персона за Стара Загора военачалник Делчо Делчев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР