Стара Загора е домакин на XIII работна среща между туристическия

...
Стара Загора е домакин на XIII работна среща между туристическия
Коментари Харесай

Стара Загора е домакин на XIII работна среща между туристическия бизнес и местната власт

Стара Загора е хазаин на XIII работна среща сред туристическия бизнес и локалната власт.

Темата на срещата, проведена от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници и Община Стара Загора, е „ Преосмислен туризъм “.  Форумът ще продължи два дни и има за цел да сплоти общите старания на локална власт и туристическия бизнес за стимулиране и насърчаване на сектора.

„ Добре пристигнали в Стара Загора! Благодаря на управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници, както и на членовете на АБТТА, че избраха точно нашия град да бъде хазаин на годишната среща. За мен е значимо да чуя през днешния ден туроператорите и сътрудниците и да схвана с какво ние можем да им бъдем потребни и да върви още по-ползотворно общата ни работа. Дестинация Стара Загора предлага разнородни благоприятни условия и съм уверена, че има какво да надграждаме дружно. Преживяхме две сложни години, само че това ни даде спомагателен тласък “, сподели отрасловият зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева при началото на форума. От думите ѝ стана ясно, че градът регистрира възвръщане на броя резервирани нощувки от 2019 година, което е триумф и поставя Стара Загора на челни места в статистиката. Тя показа и детайлности за откритата находка от Регионалния исторически музей – куполна гробница от интервала на Августа Траяна, която е нова перла в короната на културно-историческото завещание, което притегля туристи в района.

Приветствие към домакините и признателност за положителната колаборация изрече доктор Даниела Стоева, зам.-председател на АБТТА. „ Тазгодишното мото „ Преосмислен туризъм “ е зов за рестарт на туризма, само че трансформиран и с отношение към детайлите. Целта на нашата среща в Стара Загора е да приказваме за общ артикул, различим и позициониран “,  добави доктор Стоева.

„ Идеята за форума започва през 2012 година, главната ни цел бе да имаме подпомагане за развиване на икономическата активност на българските туроператори и сътрудници, както и за устойчивото развиване на туризма в България. Контактът и разговорът с локалната власт са определящи и оказват помощ както на активността на туроператорите, по този начин и на развиването на туристическия капацитет на общините. Тази година даваме фокус на нов модул – осъществяваме креативна работилница „ Дизайн на прекарванията “. Туризмът не е продажба единствено на артикул, той съдържа доста съставни елементи. Туризмът е чувство “, обобщи  Димитрина Горанова, ръководител на УС АБТТА.

В конференцията взе присъединяване и министърът на туризма доктор Илин Димитров. „ Такъв вид срещи би трябвало да бъдат уважавани,  те са потребни за всички страни. Данните са красноречиви и демонстрират, че градският туризъм, изключително в градове с доста и разнородни събития, се възвръща по-бързо и стабилно. Факт е, че Стара Загора е образец, задминал равнища от 2019 година, което е показателно за една добра и усилена работа в вярната посока “, показа доктор Димитров пред медиите.

След конференцията пред старозагорските медии и сътрудниците им от профилирани издания за туризъм, бе обещано началото на двудневното събитие, което е събрало в Стара Загора близо 30 представители на локалната власт в България, както и 20 от страна на туристическия бранш. Те ще разискват разнородни тематики за съвременно и стабилно туристическо развиване. Участниците в срещата ще посетят Държавна опера, Музея на религиите, Художествената изложба, Музей „ Неолитни жилища “, Зоопарка и други местоположения в региона на Стара Загора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР