Стара Загора. Детска градина №2 Зорница празнува 70 години от

...
Стара Загора. Детска градина №2 Зорница празнува 70 години от
Коментари Харесай

Стара Загора: Първата детска градина в града празнува 70 години от създаването си

Стара Загора. Детска градина №2 „ Зорница ” чества 70 години от основаването си. Тя е първото детско заведение в Стара Загора. В края на месец май 1948 година се открива постройката, издигната по немски план – долу са занималните, а горе – спалните. През 2006 година градината е изцяло актуализирана и осветена на 21 ноември – в Деня на християнското семейство. Това оповестиха от Община Стара Загора .
В момента там се възпитават 131 деца в четири групи – „ Златното ключе ”, „ Бон Бон ”, Мечо Пух ” и „ Мики Маус “. В градината работят 9 преподаватели иn5 помощник-възпитатели, под управлението на шефа Алис Явашева. Провеждат се и занимания по лечебно-изправителна гимнастика, футбол, британски език и танци.
„ Всички ние от Детска градина № 2 „ Зорница “ означаваме един заслужен 70- годишен празник, въодушевени от грижите за най-ценното в нашия живот – децата.
Празниците раждат светли усеща и страсти в душите ни. Празникът е време на равносметка, време на задоволеност, на фантазии и проекти за бъдещето. Споделяме насладата от постигнатото и очакванията за години на блажен труд, благополучие и благоденствие. Да бъдем празнични дори и в делничните неща! Да бъдем празнични с усмивката, протегнатата и хваната детска ръка!
Да бъдем празнични в задачата да възпитаваме добрина, да даваме познания, с цел да могат децата ни да гледат далеко. Разбираме, че сме съумели, когато те не ни задават към този момент въпроси, а си дават отговори!
В навечерието на най-нашия, най-българския празник 24 май би трябвало да бъдем горди и почтени хора, тъй като поддържаме пламъка на културността и образоваността!
А благодарността – тя е в сиянието на детските очи, на дребните звездички-зорнички, които се пробват да прозрат в бъдещето ”, се споделя в поздрава на колектива на детската градина във връзка 24 май.
Възпитаниците на детската градина участваха нощес в Юбилеен концерт-спектакъл „ Ние сме децата през днешния ден “ на сцената на Кукления спектакъл в Стара Загора. Пред своите родители и гостите на празника децата участваха в приказното странствуване с доста стихове, песни и танци.
Историята на детската градина е впечатляваща. През далечната 1947 година стартира построяването и, в което вземат участие освен работниците-изпълнители, само че и жителите на квартала. В края на месец май идната година първата детска градина в Стара Загора отваря порти за децата от детските домове в църквата „ Св.Троица ”, на ул. ”Цар Симеон Велики ” и на ул. „ Св.Троица ”. От 1955 година групите в градината стават четири и се построява ново кухненско помещение с готвач и помощник-готвач. Две години по-късно на Първия републикански обзор градината печели премията „ Детска градина-първенец на града ”. През 1961 година ЦДГ №2 става базова към новооткрития Институт за детски учителки „ Анастасия Тошева ”.
С решение на Общинския национален съвет от 2 март 1977 година градината приема името „ Зорница ”. По този мотив старозагорският художник Любомир Цакев създава красиво пано на една от стените във фоайето на детската градина.
През 2006 година Община Стара Загора прави ремонт в детската градина, а през 2009 година с подаяние от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток-2 ” са ремонтирани санитарните пространства.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР