Стара Загора. Близо 4 000 участници от над 60 по-близки

...
Стара Загора. Близо 4 000 участници от над 60 по-близки
Коментари Харесай

Стара Загора: Близо 4 000 изпълнители се качват на трите сцени на националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ на 26 и 27 август

Стара Загора. Близо 4 000 участници от над 60 по-близки и по-далечни общини в България - Силистра, Кнежа, Девня, Добрич, Смолян, Стражица, Гоце Делчев, Белослав, София, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Харманли, Кърджали и други - идват на Старозагорските бани на Дванадесетото издание на националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Събитието, което ще се организира на три подиуми, на 26 и 27 август, е отдадено на 50-годишнината от оповестяването на обитаемото място за курорт с национално значение и се чака да бъде посетено и от още толкоз посетители от цялата страна.
Програмата и в двата дни на събора ще стартира в 9.00 часа, като в събота, на 26 август, ще продължи до 18.30 часа, след което на първа сцена от 19.00 часа публиката ще се наслаждения на концерта на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и гайдарски състав „ Приятели “ с началник Николай Балабанов. Традиционната проява на нестинарски танц е от 21.00 часа, а последният рейс от Старозагорските бани за Стара Загора потегля в 22.00 часа от центъра на курорта.
Журито, което ще оценя изпълнителите е в състав: доцент доктор Наталия Рашкова и доцент доктор Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките, Мария Градешлиева, шеф на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ Котел, акад. Крум Георгиев, член на Международната академия за обичайно изкуство, притежател на международен Оскар за фолклор, акад. Кирил Тодоров – гл. худ. началник на Ансамбъл „ Зорница “ и Христо Иванов – гл. худ. началник на Общински фолклорен отбор „ Загоре “. Ще бъдат присъдени 50 плакета за принос в запазване и разпространение на обичайна ни просвета. Най-добрите колективи или самостоятелни реализатори ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “, Наградата на Младежкото тракийско сдружение и Наградата на „ Зонта клуб “ Стара Загора.
Атрактивни демонстрации и апетитни дегустации от читалищата в Преславен, Малка Верея и Малко Кадиево, радостни хоротеки, концерти на Общински духов оркестър и обичайни за бита традиции и ритуали, ще могат да се видят в селския двор „ Добра среща “ и в двата дни сред 10.00 и 15.00 часа.
Развлечения има планувани и за най-малките – креативен работилници и детски пленер, проведени от Центъра за поддръжка на личностното развиване и Регионалния исторически музей Стара Загора, както и демонстрации на антични обреди и умения от старинния обичай на траки и прабългари на школата „ Бага тур “. От Габрово ще гостува и Етнографския музей навън „ Етър “. Всеки може да запечата своите страсти от пребиваването си на квалифицирания от домакините фото ъгъл.
За искащите да посетят естествения феномен „ Богородична стъпка “ уредниците плануват безвъзмезден транспорт, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.
Туристически информативен център Стара Загора приготвя лотария с награди, а сръчните майсторки от Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ и самодейките от читалищата в Сулица, Лозен и Казанка ще подготвят вкусни ястия от присъщата за района кухня. Гостите ще бъдат почерпени и с благоуханен билков чай и сладко ръжено кафе.
Над 50 занаятчии от страната ще подредят свои щандове на „ Улицата на занаятите “ с художествена керамика, икони от дърво и сувенири, ленени покривки, плетени произведения от хартия, минерали, детски плетива, украшения от мъниста, пчелни артикули и други
Съборът се провежда от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските сдружения в България, Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „ Христо Ботев - 1952 “ Старозагорски минерални бани.
Неговото публично разкриване е от 11.00 часа на 26 август на първа сцена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР