Стара Загора. Бесарабски българи от молдовския град Тараклия са на

...
Стара Загора. Бесарабски българи от молдовския град Тараклия са на
Коментари Харесай

Бесарабски българи от молдовския град Тараклия са на посещение в Стара Загора

Стара Загора. Бесарабски българи от молдовския град Тараклия са на посещаване в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Двадесет възпитаници от колеж „ Иван Вазов “, водени от директорката Людмила Пеева, гостуват в града на липите по покана на Община Стара Загора.
Дванадесетокласниците се срещнаха през днешния ден със зам.-кмета Иванка Сотирова. „ Ние сме бесарабски българи и почитаме историята на нашите предшественици. Ние сме с българско съзнание, което нашите баби и дядовци са ни предали “, споделиха на чист български език гостите. Те обясниха, че учат по три часа седмично майчиния си език и даже държат наложителна матура по български език. Учениците описаха още, че са разгледали огромна част от Стара Загора и градът доста им харесва. Впечатлени са от красивите паркове и културно-историческото завещание на града. Дори изявиха предпочитание да участват на оперен театър. По-късно те посетиха Тракийския университет, където се срещнаха с другите специалности, по които се предлага образование.
Иванка Сотирова им описа за утрешния празник на града и за другите прояви отдадени на 140 години от възобновяване на Стара Загора. Оказа се, че те знаят за трагичните събития от 1877 година и опожаряването на града.
Младежите и девойките ще участват на празничното шествие на следващия ден, по-късно ще посетят културни институти, ще се включат и в някои от останалите културни и спортни събития. Празникът на град Тараклия е на 6 май – Гергьовден, защото Свети Георги Победоносец е настойник на града.
„ Пожелавам Ви да постигнете фантазиите си, с доста учене и положително държание, човек съумява в живота “, сподели в края на срещата Иванка Сотирова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР