Стара Загора. 648 деца от областта са участвали в проекта

...
Стара Загора. 648 деца от областта са участвали в проекта
Коментари Харесай

Стара Загора: 648 деца от областта са участвали в проекта „Вълшебна класна стая“

Стара Загора. 648 деца от региона са взели участие в плана „ Вълшебна класна стая “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Резултатите от плана бяха регистрирани на конференция в Общината. На срещата участваха сътрудниците по плана, шефове на детски градини, учители и публицисти.
Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския съюз. Общата стойност е 479 424 лева, а продължителността му е 28 месеца. Бенефициент е Община Стара Загора с сътрудници Сдружение „ Свят без граници “, старозагорските детски градини „ Звънче “, „ Радост “, „ Патиланско царство “, „ Лилия “ (с. Хрищени), и „ Незабравка “ ( с. Хан Аспарухово). В плана са взели участие 648 деца и 395 родители от петте детски градини.
За работата в другите действия описа Райна Димитрова, младши специалист в отдел „ Образование “ и помощник в плана. Целите за устойчива просветителна интеграция на децата в неравностойно състояние, включването им в предучилищна подготовка за действителен старт, обезпечаване на достъп до по-добра обществена среда, запазване на културната еднаквост и възпитаване в дух на приемливост, доближаване на децата от етносите и възстановяване на подготовката по български език, са осъществяване посредством работа по пет съществени действия. Допълнителното образование по български език демонстрира съществени резултати. В детските градини са били образувани 39 групи с 374 деца за проучване на български език. В края на образованието е регистриран забележителен прогрес в речевите им умения. Подобрена е и просветителната среда в детските градини, закупени са бели магнитни дъски, мултимедийни проектори, цифрови фотоапарати, гардеробчета, маси столове, детски фитнес уреди, меки центрове и спортни принадлежности. От декември 2016 година се организират ежеседмични занимания по физическа просвета в 37 групи на детските заведения, участващи в плана. Закупени са разнообразни спортни принадлежности, а в спортните празници са се присъединили родители и деца. Общуването и взаимните изяви на децата включват присъединяване в тридневни лагери през зимата и лятото. „ Тези лагери са извънредно потребни за децата и изпълнени с доста позитивни страсти. Някои от тях в никакъв случай не бяха излизали от общността, множеството за пръв път видяха морето “, сподели Райна Димитрова.
Голяма наслада за децата са провокирали визитите в библиотеката, в Кукления спектакъл, в пожарната и полицията. Те на драго сърце са се включвали в проведените празници. Приобщаването на родителите и насърчаването на присъединяване им във възпитателния развой е от значително значение за образованието на децата, безапелационни бяха участниците в плана. От Сдружение „ Свят без граници “ са провели осведомителни срещи с родители по разнообразни тематики и са обсъждали значимостта на първите години в образованието и възпитанието на децата. Много родители са се присъединили в взаимните начинания за разчистване на паркове и боядисване на оградите в детските градини.
„ Този план надмина упованията като резултати. Това е заложен формат за работа с родителите във всички детски градини. Целта е изведените модели да продължат да се ползват в работата. Трябва да се търси резултата и да се надгражда “, сподели Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора по филантропични действия.
„ Успяхме да създадем подкрепяща среда, както и работещ механизъм за присъединяване на родителите. Това е ходило, върху което ние ще надграждаме “, сподели Росица Димитрова, шеф на детска градина №68 „ Патиланско царство “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР