Стара Загоеа. За нас основна цел е да напълним индустриална

...
Стара Загоеа. За нас основна цел е да напълним индустриална
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Гледаме години напред за развитието на града

Стара Загоеа. За нас съществена цел е да напълним индустриална зона „ Загоре “ с бизнес и да дадем начало на разширението ѝ, тъй като това, което се случва в комплекса „ Марица-изток “, ни кара да мислим за 30 години напред. Това сподели през днешния ден кметът на Стара Загора Живко Тодоров на полемиката „ Среща на бизнеса в Стара Загора и района “, оповестиха от пресцентъра на Общината .
По думите му стопанската система на един град е сърцето на неговия организъм и от него зависи развиването му. Общината е напълно подвластна от налозите, които заплащат бизнеса и жителите. Колкото повече бизнес има на територията на една община, толкоз повече налози, надлежно вложения могат да се вършат. „ Затова за нас е значимо да поддържаме добър разговор с бизнеса да имаме вложения, да диверсифицираме стопанската система на Стара Загора “, сподели още Тодоров. Според него профилът на района е забавен, има доста бизнес. Отделно комплексът „ Марица-изток “ е в непосредствена непосредственост, а там работят доста хора, доста бизнес е обвързван с енергетиката. Заради новите трендове в Европа, свързани с повишение на цената на въглеродните излъчвания, се появяват избрани проблеми, към които управлението на общината не може да бъде безучастно.
Според Тодоров, това че Стара Загора е на второ място по междинна работна заплата в страната, не трябва да успокоява. " Стара Загора се отличава с това, че работната заплата е висока и безработицата е ниска. Затова би трябвало или да се притегли работна ръка извън или да се увеличи конкуренцията от вътрешната страна, което ще докара до повишение на заплащането. Трябва да се търсят вложители, чиито производства са с висока принадена стойност. Вече се водят диалози с пет компании, чака се Общинският съвет да одобри Подробен организационен проект (ПУП) на индустриалната зона и по-късно да се дефинират терените. Изграден е добър модел за ръководството й, в него не влизат политически лица. Очаквам идната година да има дерогация за въглищните централи, само че подготвителната фаза би трябвало да стартира в този момент “, безапелационен бе Тодоров. Според него Професионалните гимназии в Стара Загора също би трябвало да бъдат реформирани, има концепция да се оформи, дружно с бизнеса, една Професионална гимназия, която да създава фрагменти нужни на локалния пазар на труда. „ Имаме към този момент диалози с министъра, беседваме с Клуба на работодателя и КРИБ. Професионалните гимназии би трябвало да стартират да създават фрагменти, от които има потребност бизнеса “, сподели още кметът.
Живко Тодоров заяви още, че Община Стара Загора ще търси финансиране от Фонд на фондовете (ФМФИБ) за реорганизация на така наречен Руски пазар в града, към този момент има подготвен план и инвестицията ще се връща във времето в общината. „ Аз считам, че общините харчат доста по-добре, в сравнение с някои държавни органи. Те са доста по-добре следени, от Общинския съвет, медиите “, сподели той. По думите му болничното заведение има тричленен ръб, който харчи годишен бюджет доста по-голям от този на някои общини, а в общинските препоръки има разнообразни политически партии, които наблюдават по какъв начин се изразходва всеки лев, както и медиите.
По въпроса за публично-частното партньорство, което се разискваше по време на полемиката, Тодоров разясни, че са малко образците за сполучливо такова партньорство, тъй като законодателството е спънка - вложителите желаят облекчения, а страната мощно лимитира общините да ги дават. „ Законодателството не разрешава творчество и конкуренция. Необходима е районна политика, която в действителност да е ориентирана към районите “, безапелационен бе кметът. Той даде образец с това, че в този момент младите експерти се насочват към София или в чужбина. „ Трябва да се направи съответна тактика - законодателство, което разрешава творчество. Да се води по-целенасочена районна политика, която да спре процеса на евакуиране на хора “, изясни кметът. По думите му наложителна е и промяната във висшето и в професионалното обучение.
На срещата стана ясно още, че бизнесът в Стара Загора работи отговорно и Общината оказва помощ доста. В момента индустриалната зона има 115 дка, само че има подготовка за още 110 дка. Там обаче няма да се позволяват компании, чието произвеждане замърсява околната среда.
По време на полемиката участниците във форума разискваха и проблемите, свързани с вложенията, основаването на нови компании, връзката с бизнеса, технологиите и новите промишлености в Стара Загора, както и капацитетът на земеделието в района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР