Стара въздушна база от комунистическата епоха в Албания ще се

...
Стара въздушна база от комунистическата епоха в Албания ще се
Коментари Харесай

Превръщат стара въздушна база в Албания в център за операции на НАТО

Стара въздушна база от комунистическата ера в Албания ще се трансформира в тактическа оперативна станция на НАТО, когато бъде отворена още веднъж през 2023 година, оповестява " Евронюз ", представена от Българска телеграфна агенция.

Работата за превръщане на авиобаза Кучова в съвременен център за интервенции е почнала през януари, като задачата е да бъде усъвършенствана способността й да приема голям брой изтребители от актуалната епоха. НАТО и Албания са дали обещание 50 млн. евро за центъра, ситуиран на 85 километра южно от столицата Тирана.

Военните разноски в този момент нарастват в огромна част от Европа – най-много в Германия, само че и на Балканите. Напрежението пораства и към Албания. Хърватия, която е член на НАТО, и Сърбия, която се опълчва на Алианса, наподобява към този момент вземат участие в една мини конкуренция във въоръжаването. Сърбия е закупила осъвременени самолети " МиГ-29 ", танкове и ракетни системи от Русия, а Хърватия - 12 бойни самолета " Рафал "  от Франция.

Малкият град Кучова е наименуван Сталин по време на комунистическия режим в Албания, а базата е издигната през 50-те години на предишния век благодарение на затворнически труд под управлението на водача Енвер Ходжа, който, макар че е болшевик, в последна сметка се опълчва на Съюз на съветските социалистически републики, Китай и близката Югославия след Втората международна война, като трансформира Албания в " отшелническа страна ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР