Стара икона на Света Богородица, тръгнала от манастир в Украйна,

...
Стара икона на Света Богородица, тръгнала от манастир в Украйна,
Коментари Харесай

Чудотворна икона на Богородица шества из Северозапада

Стара икона на Света Богородица, тръгнала от манастир в Украйна, гостува в края на тази седмица в област Монтана. Образът на Божията майка твори чудеса, настояват свещеници и вярващи.

Иконата на Света Богородица Одигитрия съгласно легендите е една от първите икони на Дева Мария, рисувана от деятел Лука. Преди към 300 години тя била в манастир, опожарен от турците, само че преди този момент монаси съумели да я скрият и спасят.

Древната икона е била открита чак през 2005 година и  отнесена в девическия манастир „ Рождество на Света Богородица ” в село Байтали в Одеска област. Опитите за реституция на потъмнялата икона се оказали безуспешни, но  когато я изложили пред вярващите ликът на Божията майка самичък почнал да просветлява, описа монахинята Лариса, която съпровожда иконата в пътуванията й из цяла Европа.

Древната икона бе изложена в храма „ Св. Св. Кирил и Методий ” в Монтана, а по-късно отпътува за Клисурския манастир. Навсякъде обликът на Божията майка е посрещан от миряни с цветя и молебствия. Богородица Одигитрия сбъдва стремежи и лекува заболявания, всичките й чудеса ще бъдат събрани и издадени в книга, сподели сестра Лариса.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР