Стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг бяха

...
Стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг бяха
Коментари Харесай

На среща в МРРБ бяха набелязани действия за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг

Стъпки за решение на казуса с водоснабдяването на Омуртаг бяха набелязани на среща в Министерството на районното развиване и благоустройството, която се организира през днешния ден по самодейност на министър Иван Шишков.

В нея участваха народни представители от района, регионалният шеф на Област Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, изпълнителният шеф на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД Ирена Георгиева, шефът на ВиК – Търговище инж. Явор Миланов, специалисти от ведомствата, както и представители на инициативния комитет „ Вода за Омуртаг ”.

На срещата стана ясно, че довеждащият тръбопровод от бент. „ Ястребино “, с дължина 19 км, е единствена опция за водоснабдяването на община Омуртаг. Проектиран е за дебит на вода 80 л/секунда. Изграден е по възлагане на Община Омуртаг в интервала 2004-2005 година, като в процеса на строителство планът е изменен. Затова Акт 15 е публикуван единствено за избрани сектори от оборудването.

Проблемът за града е от доста години обратно и е извънредно огромен. Водата в главния водоизточник в този момент е с понижен дебит и не доближава. Има проблем и с вътрешната водопроводна мрежа. Изграденият довеждащ тръбопровод от бент. „ Ястребино “ не е доведен в употреба. Затова би трябвало да работим дружно, първо, с цел да подобрим нещата, и след това, с цел да ги решим трайно, сподели министър Шишков пред участниците в срещата.

Регионалният министър предложи да бъде основана работна група, в която да вземат участие и представители на министерството и на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД. Задачата ѝ ще бъде да проучва изпълненото строителство по довеждащия тръбопровод от бент. „ Ястребино “, да изследва направеното проучване на оборудването през 2015 година, както и цялата друга съпътстваща информация.

Искам да създадем всичко допустимо, с цел да разгадаем обстановката, безапелационен бе министър Шиков. Първо би трябвало да се откри казусът – явно е в заданието за планиране. Когато това стане, ще се намеся с процедурно решение. Съоръжението може да се вкара в употреба и с ограничаващ режим на прилагане, само че ще би трябвало да е ясно за какво подхващаме тази стъпка, сподели още той. И добави, че Дирекцията за народен строителен надзор също е разполагаем да спомага за решаването на казуса.

Ще би трябвало да бъде направена и промяна на незавършения градеж, тъй че той да може да влезе в употреба, стана ясно още по време на срещата. Затова министър Шишков предложи като вид водопроводът да бъде трансфериран на ВиК Търговище, след което то ще има опция да се намеси, като „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ще може да даде средства на оператора.

На срещата бе коментирано също, че на идващ стадий ще бъде издирван вид за подкрепяне на общината и за решение на казуса с влошеното положение на вътрешната водопроводна мрежа на град Омуртаг. Кметът инж. Ешреф Ешрефов благодари на министър Шишков за предоставеното финансиране в размер на 1 325 150 лева за 2022 година за реорганизация на вътрешни водопроводи в осъществяване на държавното решение от месец септември т.г. за целево финансиране на капиталови планове на общините по цели и направления/обекти.

Кметът на община Омуртаг се ангажира за обзор да бъдат предоставени всички нужни за осъществяването на разбора документи. Набирането им стартира още през днешния ден. В четвъртък специалисти от Министерство на регионалното развитие и от „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ще бъдат на място в Омуртаг, с цел да стартират обзор, след който да се извърши нужния разбор. В края на идната седмица ще има нова среща на заинтригуваните страни, на която да продължи работата по разрешаване на казуса.

Има райони в България, където казусът с водата е по-голям поради дефицит на водоизточници и неприятна водопроводна мрежа. Трябва световно решение, по което политиците да помислят. Както отпускаме пари за пътища, би трябвало да помислим за това да се отпускат пари и за ВиК бранша, който не може да се оправи самичък. В „ Български ВиК холдинг “ ЕАД има пари, само че в случай че стартираме да отпускаме заеми на ВиК операторите, цената на водата ще стане непоносима. Има неприятна водопроводна мрежа, само че в случай че операторите стартират да влагат, цената ще стане прекомерно висока. Затова би трябвало да се намеси страната и това ще стане с повсеместен проект и политика, съобщи министър Шишков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР