Стъпка в посока към ЕС и НАТО, но срещу национализма

...
Стъпка в посока към ЕС и НАТО, но срещу национализма
Коментари Харесай

Немски медии: „Да“ за промяна на името в Македония е „Не“ за национализма на Балканите

Стъпка в посока към Европейски Съюз и НАТО, само че против национализма е оценката на част от немските медии за събитията в Македония, откакто в Народното събрание бе подкрепено стартирането на процедурата за конституционни промени.
Германският вестник " Ханделсблат " в текста " ДА за смяна на името е проваляне за национализма на Балканите " написа, че поради " да " за смяна на името в Народното събрание на Северна Македония Християн Мицкоски от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е доста ядосан, съобщи БГНЕС.
Вестникът показва, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ до последния миг по всевъзможен начин се е пробвала да предотврати даването на болшинство от 2/3 за преименуване на някогашната югославска република, както и че Мицкоски " явно не е забелязал, че с ултранационализма е изолирал самичък себе си ".
„ Тежкият случай на Македония демонстрира: от време на време може да отнеме много време, до момента в който не узрее разбирането, че няма действителна опция за Европа. Тъй като огромните сили Русия и Китай нямат действително какво толкоз да предложат на балканските страни. Русия в Югоизточна Европа има най-вече стратегически ползи. Тя въобще не се интересува от икономическия прогрес на страните в този район. Освен това Русия няма доста за предложение в стопански проект, заради личната си бедна стопанска система “, се споделя в коментарът.
Вестникът прибавя, че Китай гледа на района единствено като на транспортен маршрут за своите артикули на Новия път на коприната към Западна Европа, както и че Пекин не е съществено заинтригуван за стабилно развиване на бедните балкански страни, което става все по-ясно на държавните управления в Белград през Тирана до Скопие.
Вестник " Зидойче цайтунг " написа:
„ Тази дребна страна в Южна Европа на драго сърце би се включила към Запада, само че с цел да успее в това първо би трябвало да се насочи на север. Не е по никакъв начин чудно, че политиката в Македония от години се върти в кръг “, написа вестникът и прибавя, че ориста на страната зависи единствено от няколко букви.
Ако Македония стане Северна Македония, прибавя вестникът, пътят към участие в НАТО и Европейски Съюз ще бъде отворен.
„ Това, че Александър Македонски повече от 2300 години след провалянето на царството му още веднъж се озова в центъра на политически спор, демонстрира какъв брой е чудноват разногласието за името сред Македония и Гърция. Въпреки това той попречва развиването на Македония в продължение на три десетилетия. Сега е извънредно време всички да се погрижат за бъдещето “, написа вестникът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР