Становището, предложено от президента Румен Радев, щеше да ни представи

...
Становището, предложено от президента Румен Радев, щеше да ни представи
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: В документа, предложен от президентското, има притеснителни елементи!

Становището, препоръчано от президента Румен Радев, щеше да ни показа в неловка обстановка в Европейски Съюз и НАТО. Там имаше притеснителни неща в оферти документ.

Тази позиция зае вицепремиерът Екатерина Захариева в предаването " Здравей, България " по Нова телевизия. Тя разяснява думите на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов след съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Според Цветанов Радев е предложил вид за излизане от Европейски Съюз и НАТО.

Захариева избра да приказва за " притеснителни детайли ". От думите й се разбра, че " притеснителна " е констатацията в материала на " Дондуков " 2, че ударите на 14 април на Съединени американски щати, Англия и Франция са без глоба на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. 11 пъти се блокира такава резолюция, акцентира вицепремиерът. Истината е, че има и други интернационалните отговорности - по Конвенцията за възбрана на химическото оръжие, а в документа няма и дума за тях, обърна внимание Екатерина Захариева.

Според вицепремиера притеснителни били два-три текста, които са " тотално разнообразни от общите позиция, които са оповестени, и за Сирия, и за Украйна ". Екатерина Захариева бе безапелационна, че " няма по какъв начин " този документ да бъде подсилен във типа препоръчан от президента и по тази причина неслучайно е излязъл в различен тип. " Щеше да бъде извънредно проблематично за ситуацията на България като член на Европейския съюз ", добави тя.

Не може да се каже, че неустойчивостта и несигурността в Сирия са провокирани от отговора на химическата офанзива, посочи Захариева.

Водещият Виктор Николаев я попита непосредствено стои ли зад думите на Цветан Цветанов, че президентът Румен Радев слага под въпрос участието ни в Европейски Съюз и НАТО. " Това мнение е изрично недопустимо - като метод, който беше показан планът, и сигурно той щеше да ни сложи в много комплицирана обстановка в Европейски Съюз и в НАТО. В тази посока, в случай че по този начин тълкуваме - да. Мисля, че в този подтекст го е споделил господин Цветанов ", бяха точните думи на Захариева.

Запитана дали тази раздразнителност не се дължи на апела на Радев " да се освети " работата по публичните поръчки. Президентът сподели тези думи на среща със студенти от УНСС в понеделник. " Това сигурно не оказва помощ на работата ", бе коментарът на Захариева, която като вицепремиер дава отговор за правосъдната промяна.

" Това беше неговата политическа оценка, с която сигурно ние не сме съгласни. Затова министър председателят разпореди неслучайно министрите да се срещнат с президента ", продължи Захариева. И още веднъж напомни апела на премиера Борисов от началото на КСНС, насочен и към президента, и към опозицията - да създадем по този начин, че институциите да работят и да може да се взема позиция. Острото опълчване, отричането на което и да е деяние на държавното управление без да е изработен разбор, не работи, акцентира тя.

Според Екатерина Захариева на съвещанието на " Дондуков " 2 през вчерашния ден тонът е бил спокоен, до момента в който не бил изваден документа.

Екатерина Захариева сподели, че министър председателят Бойко Борисов при започване на КСНС е призовал за успокоение и да се излезе от острия звук.

Продължавам да смятам, че с ареста на кметицата на " Младост " Десислава Иванчева са преминати границите, сподели Захариева. Тези нейни думи провокираха острата реакция на основния прокурор Сотир Цацаров, който попита дали и другите членове на кабинета споделят нейното виждане.

Моето изявление бе в отговор на въпрос на публицист след съвещанието на Министерския съвет, напомни Захариева по какъв начин се е стигнало до репликата за преминатите граници. И посочи, че не омаловажава работата на прокуратурата по откриване на корупционните закононарушения. Когато споделих това, имах поради дали Иванчева е трябвало да бъде с белезници и да стои права, до момента в който са осъществявани процесуално-следствените дейности, обърна внимание Захариева.

Според нея от дълго време е имало сигнали, че в столичната община " Младост " стават неправилни неща.

Захариева сподели, че е в естествени връзки с основния прокурор Сотир Цацаров и в понеделник ще се видят, с цел да обсъдят случая с Желяз, чиято екстрадиция се желае от Съединени американски щати.

Очаквайте детайлности!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР