Становището на зам.-министър Йовев няма правна стойност и то не

...
Становището на зам.-министър Йовев няма правна стойност и то не
Коментари Харесай

Аврамова за неин заместник, пуснал строежа на Артекс в Лозенец: Нямал е право да тълкува

Становището на зам.-министър Йовев няма правна стойност и то не може да бъде съображение за нарушаване на закона . Това съобщи пред публицисти в Смолян министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на въпрос за плана " Златен век " на " Артекс " в столичния квартал " Лозенец ", изпратено от зам.-министър Валентин Йовев през есента на 2017 година до ДНСК и Столична община. Припомняме, че този план стана причина за спекулации, че Цветан Цветанов е получил апартамент от " Артекс " в столичния квартал " Изток " в подмяна на законова индулгенция - през ремонти в Закона за устройство на територията (ЗУТ).
В писмото си Йовев определил, че срокът за довеждане докрай на строителството е 10 години и той се регистрира от датата на започване на строителството, т.е. от датата на сформиране на протокол Обр. №2 - в тази ситуация 2010 година, а не 2007 година, когато е формирано разрешителното.
Йовев се е позовал на член 153, алинея 2, точка 3 от Закона за устройство на територията, чийто текст гласи следното: " Разрешението за градеж губи правно деяние, когато в продължение на 10 години от започване на строителството на детайли на техническата инфраструктура то не е приключено или не е приключен грубият градеж, в това число покривът на постройките за обектите по член 137, алинея 1, т. 1 и 2 (първа и втора категория), за националните обекти, за обектите с национално значение и за обектите с първостепенно общинско значение ". Този текст е признат по предложение на депутата Александър Ненков (син на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова) на 25 януари, 2017 година. Според спекулации в медиите през ноември същата година смяната е употребена като съображение за старт на градежа на " Златен век ".
" Първо, зам.-министър Йовев няма никакви права да пояснява закон. Съгласно Закона за административните актове право да пояснява текстове от закона има единствено органа, който ги е издал. В случая това е Народното събрание. Писмото, което е подписал зам. -министър Йовев, е мнение, а не тълкувателно мнение, което се издава публично и дава правна стойност ", безапелационна беше Аврамова пред кореспондент на Actualno.com.
По думите ѝ това мнение е единствено преписка сред проектант Мирянов и зам.-министър Йовев . То няма правна стойност и не може да бъде съображение за нарушаване на закона. " Знаете, че законът няма ретроактивно деяние на текстовете за удължение от 5 на 10 години разрешенията за градеж ", акцентира районният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР