Становището на комисията е, че всеки човек има правото да

...
Становището на комисията е, че всеки човек има правото да
Коментари Харесай

Росица Матева: Всеки може да се откаже да бъде депутат

Становището на комисията е, че всеки човек има правото да съобщи, че не желае да бъде определен за народен представител. Въпросът е дали това да се случи пред ЦИК или пред Народното събрание. Това съобщи представителят на ЦИК Росица Матева.

Повод за нейния коментар е новината за петимата депутатите, които се отхвърлят от мястото си в Народното събрание. Сред тях е и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Важното за балотажа в неделя - по какъв начин ще се гласоподава, ще дойдат ли на време машините, в това число и в най-отдалечените точки, по какъв начин да се подсигурява тайната на вота - помним фрагментите от Турция, разяснява представителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева пред Българска национална телевизия.

До момента няма данни за проблеми с доставката на машините и бюлетините за изборите в отдалечените краища, съобщи Матева. Бюлетините за Северна Америка към този момент са пристигнали. Прави се всичко допустимо бюлетините за Австралия и Нова Зеландия също да дойдат в точния момент.

" В събота би трябвало да бъдат подредени изборните пространства. В ЦИК се получава известие от всяка секционна изборна комисия, че са получили изборните бумаги и всичко е наред. Ако получим известие от някоя секционна изборна комисия, че нямат пристигнали машини или бюлетини, тогава ще се вземе решение ", сподели Росица Матева.

И на балотажа в неделя ще се броят разписките, само че представителят на ЦИК изрази вяра, че " в този момент ще бъде доста по-лесно и се надяваме много по бързо да се случи ".

Ще бъдат формирани нови спомагателни преносими изборни секции в страната, с цел да могат хората, сложени под карантина да упражнят правото си на избор, заяви Матева във връзка жалбите на карантинирани жители, които на изборите на 14 ноември не са съумели да гласоподават.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР