Становище на омбудсмана след публикация на “Труд”Недопустимо е след плащане

...
Становище на омбудсмана след публикация на “Труд”Недопустимо е след плащане
Коментари Харесай

Новият трик на КАТ за глобите е незаконен

Становище на омбудсмана след обява на “Труд”
Недопустимо е след заплащане синият шофьорски ваучър да бъде арестуван поради остарели отговорности

Искайте да ви го върнат

Недопустимо е след възнаграждение на съответната санкция синият шофьорски ваучър да бъде арестуван от КАТ поради остарели санкции на лидера. Това гласи мнение на омбудсмана Диана Ковачева във връзка обява на “Труд”.

Както съобщихме в сряда, катаджиите са измислили нов трик да събират неиздължени санкции. Методът им включва сформиране на акт за нарушаване на член 190, алинея 3 от Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП), съгласно който всяка санкция би трябвало да се заплаща в едномесечен период. Следва наказателно разпореждане с санкция от 20 лева, само че с изключение на тази сума, водачът би трябвало да заплати и старите си отговорности, с цел да му върнат талона.

Ковачева показва член 157, алинея 6 от ЗДвП, според който се лишава контролния ваучър. Той би трябвало да се връща на лидера неотложно след доброволното възнаграждение на съответната санкция, за която е лишен.

“Задържането на контролния ваучър отвън хипотезата на член 157, алинея 6 от ЗДвП е без правно съображение и жителите могат да изискат връщането на талона по административен ред, а при отвод - и по правосъден ред. Допълнително биха могли да търсят и обезщетение по Закона за отговорността на страната и общините за вреди при дълготрайно задържане на талона без основание”, безапелационна е госпожа Ковачева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР