Становищата на колегите от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

...
Становищата на колегите от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)
Коментари Харесай

Тристранният съвет не постигна съгласие по актуализацията на бюджета

Становищата на сътрудниците от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) бяха разнопосочни, заключи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след днешното съвещание на обществените сътрудници в Министерския съвет, на което се разисква актуализацията на държавния бюджет, на бюджета на НЗОК и на бюджета на ДОО.

Не видяхме гаранция за продължение на обезщетенията за електрическа енергия за небитови консуматори. Настояваме антикризисните ограничения да са и антиинфлационни, обявиха от Българската стопанска камара (БСК) след съвещанието.

Неподкрепихме предлагането за актуализация на бюджета на ДОО. Предложеното нарастване на пенсиите дебалансира системата, споделиха от своя страна от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

АИКБ се въздържаха и от поддръжка за актуализацията на държавния бюджет. Надяваме се в изменението на закона на енергетиката да се фиксира съответен ангажимент на изпълнителната власт да се обезпечи сила за бизнеса на съответна цена, споделиха от асоциацията. Според тях увеличението на размера на държавния дълг е аргументиран, сега дълговият пазар разрешава набирането на средства на конкурентна цена. Смятаме, че тази мярка е закъснявала, тя трябваше да бъде направена, когато бяха негативни лихвите на държавни задължения.

Любослав Костов съобщи, че КНСБ не поддържа и трите бюджета. Нивото на упоритост е ниска. Каквото и да си приказваме ние не виждаме политика по приходите, сподели той и добави, че евентуално ще се стигне до браншови митинги, които КНСБ ще поддържа.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа” уточни от своя страна, че не поддържат законопроекта за актуализация на бюджета на НЗОК. Актуализацията на Държавното публично обезпечаване го поддържат, въпреки метода, по който е изработен, най-малкото тъй като има обезпечено нарастване на пенсиите, сподели тя.

Според Григорова до момента в който се вършат повече разноски по никакъв метод не се подсигуряват повече доходи във фондовете на Национален осигурителен институт. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР