Становища за проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на парк

...
Становища за проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на парк
Коментари Харесай

Район "Средец": Нужните 6000 паркоместа за двата стадиона ще навредят на Борисовата градина

Становища за плана за Подробен организационен проект (ПУП) на парк " Борисовата градина " от трите региона, на чиито територии се намира той бяха показани на Разширения експертен съвет при основния проектант на София. Те са построени върху направените оферти и възражения от жители на публичните разисквания на плана, направен от екип на проф. арх. Атанас Ковачев.

На база оценени над 300 постъпили мнения от жители и организации Районният експертен съвет по устройство на територията (РЕСУТ) отпред с основния проектант на " Средец " Кристиан Яричков предлага да се изследват опциите за преструктуриране на собствеността в парка от частна към обществена общинска.

" Общината да изкупи и възвърне собствеността си върху смесените обекти ", се предлага в мнението. Къпалнята " Мария Луиза " е подобен обект.

За двата стадиона се изискват сред 4000 и 6000 паркоместа

В плана за Подробен устройствен план не е отразена главната специфичност на територията, която попада в " Средец " - два стадиона - нациналния " Васил Левски " и " Българска войска ", които са в охранителната зона на резервата за градинското и парковото изкуство. Това е централната част на парка от Орлов мост до бул. " Яворов ". Напомня се, че съгласно законодателството и Наредба №2 от 29 юни 2004 година за тези игрища са нужни сред 4000 и 6000 паркоместа. " Те мъчно могат да бъдат обезпечени без да бъде нарушена главната функционалност на парка ", се отбелязва в мнението на регион " Средец ".

Стадион " Юнак " като открита зимна пързалка с трибуни за 3000 места и провеждането на надпревари по зимни спортове в него не е съответно решение по отношение на атмосферните условия у нас, счита районният експертен съвет на " Средец ". Не ясно каква ще е функционалността му през останалите сезони,

 На стадион
© Георги Кожухаров

На стадион " Юнак " някои зими се построява открита ледена пързалка.

Предлага се да отпадне строителството на Климатично учебно заведение, на сграда-музей " Зелената паметна София ", тъй като тя е самият парк и уважението към нея би трябвало да се изрази в опазването на зелените площи, а не със градеж на нови здания.

В мнението на регион " Средец " се изисква в бъдещия Подробен устройствен план да се включи ред и проект във времето за " декларираното от проектантите " освобождение на парка от несвойствени обекти " - заведенията за хранене " Веселото село ", " Старецът и морето ", автокъща " Капитолия "...

Експертният съвет отхвърля концепцията да се реалокират игрищата на " Спортна София " в региона на гара " Пионер ". " Разрушаването на същесвуваща спортна инфраструктура за всеобщ спорт е неприемливо ", означават специалистите на регион " Средец ".

Паркинг наоколо до автокъща " Капитолия ", в това число и под земята, както се планува в плана за Подробен устройствен план, ще подтиква трафика, без да има явен резултат за посетителите на парка. В непосредственост има настоящ буферен паркинг на метрото с 200 места, се отбелязва в мнението на " Средец ".

В регион " Изгрев " също са срещу преместването на " Спортна София "

РЕСУТ на регион " Изгрев " с ръководител основния проектант на региона Добромир Горанов е разгледал и обобщил 388 постъпили оферти на жители по плана за Подробен устройствен план на Борисовата градина. Експертите обобщават, че също са срещу преместването въз основата на " Спортна София ". Препоръката към проектантите на ПУП-а е да позволен построяването на още спортни уреди в парка, с цел да има още по-голям публичен достъп до парка.

Обхватът на Подробен устройствен план на Борисовата градина не би трябвало да се уголемява в източна посока от река Аджибарица, " защото западната страна на Подробен устройствен план на околност " Дианабад " е точно тази река и той е настоящ сега, аргументират се от регион " Изгрев ".

Предложение за зони за къмпинг в парка е постъпило в регион " Лозенец "

В Район " Лозенец " експертният съвет е прегледал 337 възражения и оферти по плана за Подробен устройствен план. Те са систематизирани в мнението на региона, изпратено до НАГ. В него се отбелязва, че преобладаващата позиция в гражданските мнения е срещу всякакво ново застрояване, нови транспортни подходи и паркинги и интервенция в алейната мрежа на парка.

Получено е предложение за отделяне на терен за Спасителен център за диви животни без допускане на ново строителство, както и създаване на кучешки градинки. Конната база би трябвало да се резервира на сегашото си място като могат да се обособят зони за къмпингуване.

Собствениците на съборения ресторант " Тенекиите " (близо до Духовната семинария) са изпратили документално мнение за опазване в ПУП-а на Борисовата градина на ново застрояване върху същото място.

Становищата на трите региона към този момент бяха показани на съвещание на Разширения експертен съвет, управителен от основния проектант на София Здравко Здравков. Някои от предложенията ще бъдат предоставени на проектантския екип на проф. Ковачев да бъдат включени в плана за Подробен устройствен план на Борисовата градина.

" Трябва да има в допълнение задание за ПУП-а на парка, както и анекс към контракта с проектантите му, в който да има ясни инструкции ", разяснява арх. Весела Тончева от гражданското съдружие " Спасение 2000 ", която взе участие в съвещанието при основния проектант на София. Последна дума ще има Столичният общински съвет, който ще гласоподава плана, само че това евентуално ще стане през есента.

Скоро стартира сериозен ремонт на централната част на парка

Успоредно с тази процедура Столичната община реши да извърши сериозен ремонт на централната му част - от Орлов мост до бул. " Яворов ". Стойността му е за близо 12 милиона лв., европейско финансиране, като се възнамеряват нови настилки на алеите, възобновяване на езерото с лилиите, възобновяване на скулптурни фигури, слагане на 150 нови камери за видеонаблюдение и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР