Станка Златева се видя принудена сама да купува тепих за

...
Станка Златева се видя принудена сама да купува тепих за
Коментари Харесай

Станка Златева купува тепих с пенсията

Станка Златева се видя принудена сама да купува тепих за залата си по битка в Сливен, ожали се самата тя пред " България Днес ". Но защото няма нужните 12 000 лв., ще го вземе на погашение, а вноските ще прави от пенсията, която взима като олимпийски сребърен медалист.

Златева има две втори места от Игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012, както и общо 11 трофеи от европейски и международни шампионати. От година насам тя тренира деца в собствен клуб и в чисто нова зала за битка в Сливен. Проблемът й е, че има единствено един тепих, а мястото е за два и дечурлигата се свиват на него.
Въпреки компликациите Стани работи с огромен възторг, който предава и на възпитаниците си. Момчетата и девойките с наслада извършват всички извършения и се майтапят, че биха изкарвали и неприятни оценки в учебно заведение стига да получат наказване и да би трябвало да упражняват в допълнение.

" Когато откривахме залата, Валентин Йорданов ми подари един тепих, а в този момент федерацията не желае да ми помогне с още един. Поръчала съм си на погашение и ще го заплащам с олимпийската си пенсия. 12 години работих за тази федерация, а в този момент ме оставиха. Ако по този начин не престават нещата, то клубовете ще спрат да работят. А клубовете хранят федерацията. Ако няма такива шматки като нас, кого ще вземат в националните тимове, от кое място ще имат състезатели ", гневи се златната Станка.

Около стадиона в Сливен се построява цялостен комплекс със зали и парк за отмора и аматьорски спорт, а финансирането е за сметка на МФВС, общината и спонсори. На масата във фоайето на залата на клуба по битка " Станка Златева " лежи план по какъв начин ще наподобява мястото в близко бъдеще. А тя с възторг демонстрира проектите и изяснява къде ще има трева, цветя, алеи, беседки и се радва по детски каква врява ще има.

" Тук бяха едни камънаци, диги, човек не можеше да мине. Сега ще го създадем отлично. Помагат ни спонсори, локални компании, общинския бюджет не го товарим. В Сливен името ми към момента е уважавано и хората откликват ", споделя Златева.
Но наред с насладите, тя пред възпитаниците си премълчава тегобите, които са й на главата.

" Никой от федерацията не ме е попитал защо става въпрос. Залата е финансирана от министерството, общината и локални предприемачи.



Докато беше Вальо Йорданов, нещата вървяха, в този момент към този момент все едно не живея. Откакто смениха управлението, никой не се интересува какво и по какъв начин върша тук. А какъв брой първенци има от София? Всички сме от селата и дребните градове. Те гледат там нещата да си оправят, а нас не поглеждат ", признава Станка.
Все още желанието на Златева да приготви свои наследници, освен това в България, е много горещо.

" Доволна съм от това, което става, имам тренировки и сутринта, и вечерта. Харесва ми, доставя ми наслаждение да работя с децата. Те се стараят. Някои идват, а след месец-два виждат, че битката не е за тях, други остават и работим с тях настойчиво ", признава Стани.

Голямата ни шампионка е внимателна в обещанието за бъдещето си като треньор, въпреки да си прави работата с огромно предпочитание. " Има качествени деца. Отсега обаче не мога да кажа дали някое от тях ще стане първенец, тъй като е нужно да упражняват най-малко четири-пет години, преди да има резултати.
Мотивирам ги, като ги " натискам " крепко в тренировките, а те желаят още и още. След заниманията желаят да остават да упражняват още, чудя се по какъв начин да ги изгоня ", смее се Златева.

Името на Станка още се изговаря с огромно почитание в Сливен и района, както от млади, по този начин и от остарели. Затова и възпитаниците на клуба по битка " Станка Златева " сами се явяват пред вратите на залата.
" Децата сами идват при мен, аз единствено един път минах предходната година в едно учебно заведение и от там пристигнаха две деца, другите сами си идват.
Първите хватки са общоприети, само че в процеса на работа виждам кое дете какви данни има и стартирам да ги развъртвам самостоятелно. Наслагваш нещата в процеса на работа. Борбата не можеш да я научиш цялостен живот, тъй като се случват разнообразни обстановки ", споделя Златева.

Треньорът, с който тя реализира огромните си триумфи - Симеон Щерев, към момента е до нея и към момента й дава препоръки, когато тя ги потърси. " Съветвам се със Симеон Щерев за всичко, когато срещам проблеми като треньор. От него научих ужасно доста неща и съм му признателна ", откровена е Станка.
На петкратната международна шампионка по никакъв начин не й липсват надпреварите, признава самата тях. " Не ми липсват надпреварите, тъй като съм изчерпана. Но в този момент ми е готино да видя децата по какъв начин се борят. Тръпката отново я има, въпреки да съм около тепиха. Пак давам доста от себе си.

Сега ми е по-леко, тъй като, когато бях играч, върху мен имаше голям напън и постоянно доста високи упования, което ми тежеше. Това нещо към този момент го няма. Ще съм доста горда, в случай че някое от децата ми реализира даже една трета от това, което аз съм постигнала ", твърди Златева.
Сълзите от двете загуби на олимпийски финали към този момент са изсъхнали в очите на Стани. Всичко е в предишното и новото занятие като треньор е по-важно. " Загубите на олимпийските финали към този момент ги претърпях. Очакванията към мен по това време по-скоро са ме стимулирали, държали са ме на високо равнище. Спортист без напрежение и без стрес няма по какъв начин да реализира огромни резултати ", твърди Златева.
Шампионката не желае да се разделя със Сливен и локалните хора и към този момент не желае и да чуе да работи на друго място. Живее си в града на стоте войводи, а в родното село Крушари върви единствено на посетители при майка си.



" В София не ми харесва, там е лудница. За младежи е, които желаят да работят, да стартират кариера. Била съм доста години в София, в този момент желая да ми е умерено. Толкова години по лагери, по надпревари, обиколила съм света, в този момент си ми е добре тук. Не ми липсват и оферти от чужбина, само че всичко отбивам. Засега. Искам да бъда треньор тук, само че в случай че нещата не се развиват, в случай че не се основат условия за клубовете, то няма да имам избор. Обичам си България, Сливен и желая да съм си тук ", признава Златева.

" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР