Станка Златева е най-успешната българска състезателка в борбата през последните

...
Станка Златева е най-успешната българска състезателка в борбата през последните
Коментари Харесай

Станка Златева: Като треньор спя по-малко

Станка Златева е най-успешната българска състезателка в битката през последните години. Тя има пет международни и шест европейски трофеи. На два пъти стига край на олимпийски игри, само че остава със сребърни медали.

34-годишната българка приключи своята кариера при започване на 2016-а. Оттогава тя е треньор. По нейна самодейност беше построена зала по битка в Сливен. Съоръжението ще бъде публично намерено на 26 октомври от 16 часа, навръх Димитровден. Специално за читателите на " България Днес " Станка Златева описа забавни детайлности към смяната в нейния живот.

- Г-це Златева, получи ли се залата по битка, по този начин както на вас ви се искаше?
- В началото бях малко уплашена. Не знаех дали ще стане това, което ми се искаше. Бях обезпокоена. Знаете по какъв начин всичко зависи от финанси. Министерството оказа помощ с парите. Имаше и много други неща, които зависеха от мен. Благодание на спонсори, хора и общината залата стана неповторима. Направиха начело градинки. Красиво е. Има пейки. Децата могат идват с колела.

- Какво ви костваше цялата организация към градежа?
- Нещата доста бързо се подредиха от единствено себе си. Хората почувстваха позитивно. Всички желаеха да допринесат и оказват помощ. В подобаващия миг попаднах на точните хора. Идеята потегли от моя бенефис на шампионата " Дан Колов ". Разговаряхме с министър Кралев и с кмета. Те поддържаха концепцията. Трябваше да се финансира планът. Общината даде безплатно парцела. Всички са радостни. Дори е прелестно за разходки. Нямам думи. Ще създадем откриването на празника на града. Министърът на спорта и кметът ще са тук. Надявам се още хора да дойдат. Залата остава за града. С нея ще се възпитават децата на спорт.

- Колко излезе построяването на залата и по какъв начин ще се оправяте с издръжката оттук нататък?
- Министерството на спорта обезпечи 631 000 лева Имаше и други неща, за които отсам и оттова хората помогнаха. Сега всичко е в редовност. Още нямам концепция за консумативите. Не съм плащала ток или вода. Ние сме от септември в залата. В момента е топло и слънчево. Даже още не сме решили какво ще инсталираме за повишение на температурата през зимата.

- Звучите като преродена около новата зала.
- Радвам се, тъй като с децата към този момент вървим по шампионати. Те вземат медали. Всичко това ме зарежда.

- По-голямо ли е удовлетворението, когато видите някой хлапак да печели орден, в сравнение с самата вие да завоювате купа?
- Сега виждам сравнението, когато децата стартират да стоят вярно. Показват качества. Борят се. Искат да печелят медали. От друга страна, когато изгубят, плачат. Всичко това са страсти.

- Как се промени всекидневието на Станка Златева?
- Стана по-тежко. Досега правех по две тренировки дневно. На обяд спинках. Сега от заран до вечер обикалям, тъй като все има нещо да се прави. По две-три тренировки дневно повеждам. Постоянно съм ангажирана.

- Запалиха ли се още деца по битката след построяването на залата?
- Имам доста хубави дечица. Тренират от една година при мен. Има и по-малки. Искат да идват, само че сега разполагам единствено с един тепих. Няма къде да ги побера. Карам ги да изчакат.

- Има ли място за още един тепих?
- Има, има задоволително място. Може и два да сложа, само че нямаме финанси. Докато беше Валентин Йорданов отпред на федерацията, нещата се подреждаха. Сега се вижда спад. Йорданов ми подари единия тепих от Русе, само че индивидът няма различен. Оттам нататък не виждам светлина в тунела.

- Остана ли време да извършите вино и суджуци?
- Виното го направихме. За суджука още е топло. Към Нова година ще го оправим и него.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР