Станка Желева е художничка. Тя е дъщеря на първия демократично

...
Станка Желева е художничка. Тя е дъщеря на първия демократично
Коментари Харесай

Станка Желева за novini.bg: Нямам намерение да се включвам в политиката

Станка Желева е художничка. Тя е щерка на първия демократично определен наш президент Желю Желев  Желю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 година - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва.
Днес дъщерята на президента Желев рисува и се занимава с благотворителна активност във фондация Изиарт.Утре, 26-ти април, се открива нейна галерия в столичната изложба " ПОРТ А ". Станка желева не се занимава с политика, само че наскоро написа намерено писмо до премиера, в което прикани България да заеме ясна позиция в спора сред Русия и Украйна, както и да бъде преименуван паметника на Съветската войска в Борисовата градина.

- Г-жо Желева, бързам да ви попитам за изложбата, която откривате - на Украйна ли е отдадена? 

- Не, изложбата е от мои картини, правени по скици по време на пътувания в разнообразни краища по света. Няма нищо общо с Украйна, сюжетите са от Африка и Латинска Америка. Представям картини от Мозамбик, Колумбия, Панама, Индия. Откриването е на 26 април, ще продължи до 10 май. Творбите ми са изложени в изложба " ПОРТ А ", която се намира в самия център на улица " Триадица " 5.
Картините ми са правени по време на пандемията, когато имах повече свободно време да върша това, което най-вече обичам. Изложбата ще бъде едно цветно странствуване по света, тук-там, където цветовет са ярки, а хората неоснователно щастливи в своето всекидневие. Картините са нещо като дрога от цветове, които те потапят в един различен свят, който наподобява толкоз отдалечен и друг, а действително това е една паралелна действителност единствено на няколко часа със аероплан!
Работя и за фондация ИЗИАРТ, за която се надявам, че към този момент повече българи  знаят. С нея осъществяваме културно-образователни планове за деца, безвъзмездни ателиатa, фестивали,събития. Тази година ще има Детски панаир по случай деня на детето на 4 юни в София, събитието го реализираме взаимно със Столична община,като част от Културния Календар на София. То ще се организира пред Народния спектакъл " Иван Вазов ". На 1 юни организираме Детски панаир в Сливен. Иначе работя с фондация Изиарт по един план на НФК, " Музеен детектив ". 

- Какво ви провокира да напишете намерено писмо до премиера във връзка на Украйна и да предложите преименуване на паметника на Съветската войска? Да не сте решила да се включвате в политиката?

- Написах всичко, което мисля и усещам, тъй като не съм възпитавана да замлъквам. Това е моята гражданска позиция, нямам никакви планове да се включвам в политиката. Но всеки угрижен публичен човек, би трябвало да може да изкаже своята гражданска позиция. Това направих. 



/б.р. Ето цялостният текст на писмото/:

" Уважаеми господин Петков,

Нямам достойнството да ви познавам персонално, само че гласувах за вас, тъй като вие застанахте и казахте „ мен не ме е боязън “, тъй като имам вяра, че сте човек с чисто сърце! Също като моя татко Желю Желев  Желю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 година - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва!

Нямам упоритостта да се занимавам с политика, това писмо го пиша като дълг към татко ми - първия некомунистически, свободно определен президент на България, мъдрец, академик и уверен демократ. Човек с хрумвания и визия. Благодарение на доблестта си и ясните си демократични позиции той съумя да извади България - страна в тотална интернационална изолираност и със статут на 16 република на Съюз на съветските социалистически републики, на международната политическа сцена и да я трансформира в самостоятелна страна с самостоятелна политика. Интегрира я във всички огромни интернационалните организации, начерта главните цели, цели и ползи на българската външна политика, а точно да бъде част от демократична Европа. За него България трябваше да има самостоятелна, суверенна политика, да пази личните си национални ползи, изграждайки другарски връзки с останалия либерален свят, да пази общите полезности. Много бързо беше забравено, че точно с помощта на него България съумя да подаде кандидатурата си за член на Европейския съюз и НАТО, макар мощната съпротива от страна на по-голямата част от политическите парии, които през днешния ден се бият в гърдите, че са проевропейски.

Той не се опасяваше да взема ясна позиция в трагични интернационалните събития макар голямата опозиция на политическите си съперници.

България беше първата страна в света, която осъди пуча в Москва през 1991 година, до момента в който западните демокрации ужасени изчакваха развиването на събитията в Москва. Той беше един от първите осъдили експанзията на Ирак в Кувейт. Благодарение на татко ми България беше първата страна признала като самостоятелни страни Русия и Македония.

В днешния ден светът е изправен пред Трета международна война поради болните упоритости на един самозабравил се деспот, който трансформира Русия от тоталитарна комунистическа страна във фашистка (в книгата си „ Фашизмът “ Желю Желев  Желю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 година - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва показва, че разликата сред комунистическия и фашисткия тоталитарни режими е, че при комунизма няма частна благосъстоятелност, единствено държавна и идеологията е интернационализъм, а при фашизма има частна благосъстоятелност и идеологията е краен национализъм).

Днес България би трябвало да заеме твърда и ясна позиция по отношение на вероломната експанзия на Русия над Украйна - една суверенна европейска страна. Като пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО, България е длъжна да отбрани националните си ползи, а точно изрично да осъди това посягане над Украйна, да жигосах режима на Путин, а всяка проруска активност и агитация да бъде оповестена за рискова за държавната сигурност на България, Европа, демократичната общественост и нейните полезности.

България би трябвало да изпрати незабавна военна помощ на Украйна даже единствено поради това, че там живеят 300 000 наши сънародници, които траябва да бъдат предпазени!

Обръщам се към вас, господин Петков, тъй като вие сте вярата на стотици хиляди българи и през днешния ден повече от всеки път би трябвало да покажете, че не ви е боязън!

Че не ви е боязън да заявите на всеослушание, че България застава на страната на светлата мощ в борбата с Империята на злото. Че не ви е боязън България да изпрати неотложно военна помощ на Украйна.

Че не ви е боязън от – партията на националното изменничество, ваш съдружен сътрудник, която постоянно е защитавала съветските стопански и политически ползи и упражнява над вас непрекъснат политически шантаж.

Че не ви е боязън от Президента, който по този начин гневно се опълчва на наличието на войски на НАТО в България в миг, в който това е от изключителна значимост за сигурността и суверенитета на страната и всичко, което го интересува, е да се ремонтират за милиони амортизираните МИГове. Милиони, които влизат непосредствено във военната машина на Путин и ни трансформират в съдружници в тази експанзия. Тъжната истина е, че президентът Радев е просто един боен, който е учил по руските учебници и се е клел във честност на Народна република България и Русия. Човек без хрумвания и визия, теоретичен да извършва заповеди. И през днешния ден повече от всеки път виждаме чии заповеди извършва той.

Че не ви е боязън от арогантната съветска посланичка, която се държи в България като губернатор на съветска губерния. И това не е инцидентно - просто българският политически хайлайф е морално и стопански привързан с съветския режим. И в този момент повече от всеки път това излиза наяве.

Когато моят татко говореше, че бъдещето на България е интеграцията й в НАТО и Европейския съюз, той беше гневно нападан и упрекван, че продава България на чужденците. Днес се оказва, че същите тези хора и партии, тихомълком, по абсурден метод, са продали българска земя на устието на река Камчия и пристанище Росенец на Руската страна. Къде са стожерите на българската самостоятелност и бранители на националните ползи: Президент,,,,?

Тъжната истина е, че вие сте заобиколени от продажни политици.

Не се опасявайте и застанете твърдо и намерено в битката против диктатора Путин и неговия незаконен режим. Историята няма да ви елементарни, в случай че извършите компромис, поради шепа продажни страхливци и мижитурки!

Не желая да се срамя, че съм българка! Не желая да се срамя, че публично моята страна отхвърля да помогне на Украйна в една война, която е борба сред положителното и злото. Да се срамя, че моят народ поддържа политиката на един деспот комплексар от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Че България не пази националните и общоевропейски ползи и полезности! Не пази живота и бъдещето на 300 000 мои сънародници в Украйна. От това, че страната ми се ръководи от политици, които под претекст, че пазят българските национални ползи, продават страната ни и срамят името й в очите на международната общественост!

Не желая да се срамя, че няма един политик и общественик с чисто сърце, който макар мощния напън и шантаж на цялата прогнила и продажна политическа класа да има куража да стане и да каже: България е част от Европа! Не ни е боязън да кажем, че Русия се ръководи от военнопрестъпник и България ще помогне в тази неравна борба, предоставяйки на Украйна военна и всякаква друга помощ. Защото другояче „ не сме народ, а мърша “!

С почитание,
Станка Желева "
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР