Станимира Христова е адвокат с 15-годишен опит, като ядрото на

...
Станимира Христова е адвокат с 15-годишен опит, като ядрото на
Коментари Харесай

Работа чрез цифрова трудова платформа - какво ще се промени

Станимира Христова е юрист с 15-годишен опит, като ядрото на нейната експертиза с корпоративното и комерсиалното право; през последните 3 години дава интензивни трудовo правни съвещания за мултинационални компании, съветва аспектите на заетостта на всевъзможни корпоративни сливания /продажба или отдаване чартърен на бизнес единици/ командироване в границите на даване на услуги и други
Дигитализацията преобразява бизнес средата по метод, който все по-често включва осъществяване на краткосрочни задания и работа по договаряне посредством потребление на така наречен " цифрова трудова платформа " (digital labor platform). В този подтекст познатите структури на полагане на възмезден труд претърпяват метаморфози. Предизвикателство е сходни форми на трудова претовареност да бъдат избрани в най-правилната правна форма, като се отчетат всички обстоятелства и условия, свързани с действителното осъществяване на работата и нейната организация. В опит да отговори на тези потребности, в края на 2021 година Европейската комисия разгласява предложение за.
Защо е значима Директивата?
Директивата ще даде минимални стандарти на работните условия на наетите посредством платформа лица. Една от главните цели на новата регулация е да даде гаранция, че хората, работещи посредством платформи, имат или могат да получат верния трудов статус в светлината на действителната им връзка с платформата, както и да получат достъп до използваните права за трудова и обществена отбрана.

Ще бъдат наранени платформи, които упражняват несъмнено равнище на надзор върху труда/услугите, които се дават на клиенти на платформата, без значение от мястото им на определяне и без значение от използваното право, при изискване че работата, проведена посредством тази цифрова трудова платформа, се прави в границите на Европейски Съюз .
Реклама
Ключово ще се окаже вярното схващане и анализиране на организацията на работа на платформата , както и на взаимоотношението сред участниците в този развой, тъй че да се дефинира дали става въпрос за цифрова трудова платформа или просто за онлайн платформа , която не е цифрова трудова платформа по смисъла на Директивата. Така да вземем за пример онлайн платформи, които не провеждат работа, осъществявана от физически лица, а единствено дават средствата, посредством които доставчиците могат да стигнат до крайния консуматор (чрез рекламни предложения или услуги или обобщаване и проявление на наличните снабдители на услуги в избрана област, без по-нататъшно присъединяване и надзор в процеса на взаимодействие) няма да бъдат наранени от новата уредба.

В този подтекст все още е мъчно да се направи преценка дали да вземем за пример платформи като познатите Uber, Доместина, Glovo и още доста други ще попаднат под обсега на новата регулация или не и в какъв аспект. Това значително зависи от практиката по приложението им, която занапред ще се образува, само че по всичко проличава, че тази инструкция ще има доста значително отражение върху активността на доста настоящи принадлежности за краткосрочно наемане и даване на услуги.
Кои платформи ще попаднат в обсега на новата регулация е обект на независим разбор, който минава през доста положително познаване на логаритмите на работа на съответната платформата. Дори по случая Uber в другите юрисдикции има разнообразни решения, измежду които множеството признават, че лицата, които поставят труд по този метод, са чиновници, само че не всички правосъдни решения са в тази посока, а и не всички са финални. Какво съставлява цифровата трудова платформа?
Директивата ще даде определение за цифровата трудова платформа ( това може да е цифрова платформа, уеб страница или даже приложение ). Понятието може да бъде най-добре осмислено посредством обобщаване на главните ѝ характерности, измежду които са:
Реклама
Организира по търговски метод, посредством електронни средства от разстояние, продажба на артикули или даване на услуги ; Работата е контрактувана (обикновено разрушена по задачи; услугите се дават против заявки) и е против заплащане ; Работата може да се прави напълно онлайн (online labor platforms) или под хибридна форма (on-location platforms); Използва автоматизирани системи, които срещат търсенето и предлагането на работа и могат да реализират алгоритмично ръководство на труда (algorithmic management); Целта е да се извършват съответни задания или да се решат съответни проблеми .
Основни участници в цифровата трудова платформа
По предписание вземат участие най-малко три страни : цифровата трудова платформа , клиентът (получателят на стоките/услугите) и лицето, извършващо работа посредством платформата или служащ посредством платформа (двете понятия не са идентични, като първото е по-общо и не се лимитира единствено до наети лица на трудов договор). Под " служащ " се схваща лице, което има трудов контракт или е в трудово правно отношение с цифровата работна платформа по смисъла на закона, груповите трудови контракти или откритата процедура, които са в действие във всяка страна членка, като се взема поради правосъдната процедура на Съд на Европейския съюз.
Винаги ли е налице трудово правно отношение сред цифровата трудова платформа и лицето, което работи посредством нея?
Преценката дали платформата е шеф , а лицето, осъществяващо труд посредством платформата - служащ минава през повсеместен разбор на всички справедливи критерии, обстоятелства и условия по взаимоотношенията, и не се лимитира единствено до посоченото в контракта сред тях.

Основната характерност на всяко трудовото правно отношение е събитието, че през избран интервал от време лицето дава работна мощ в интерес на друго лице и под негово управление, против което получава заплащане. Елементи като субординация/ контрол/ установяване на целите/средствата от платформата са основни, с цел да бъде признато, че връзките са трудови. Следва да се регистрират и новите действителности, които даването на услуги посредством цифрова трудова платформа постановат, включително логаритмите на работа, които дефинират държанието на лицето, полагащо труд посредством платформа.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Коментари и разбори 1 Интервю 2 Коментари и разбори 3 Данъци и обезпечаване 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Енергетика Реклама Платформата като шеф
Koгато платформата дефинира в огромна степен работните условия, в това число условията и качеството на услугата, упражнява надзор и дефинира възнаграждението, това са детайли, които насочват към квалифициране на платформата като шеф. Контролен лист дали цифровата трудова платформа е шеф

Платформата на процедура дефинира размера на възнаграждението на лицето, извършващо работа през платформа или слага горни граници за него. Платформата изисква от лицето, извършващо работа през платформа, да зачита характерни наложителни правила във връзка с външния тип, държанието по отношение на получателя на услугата или осъществяването на работата. Платформата упражнява контрол на осъществяването на работата или инспекция на качеството на резултатите от работата, в това число с електронни средства. На процедура се лимитира свободата, в това число посредством наказания, на образуване на персоналната работа, по-специално - на свободата на лицето, извършващо труд посредством платформа да избира единствено работното си време или интервалите си на неявяване, да приема или отхвърля задания или да употребява подизпълнители или заместници при реализиране на активността. На процедура се лимитира опцията на лицето, извършващо труд посредством платформа, за създаване на потребителска база или за осъществяване на работа за трети лица.

Този надзорен лист се базира на критериите за надзор, заложени в плана за инструкция. Ако платформата дава отговор на най-малко два от критериите в контролния лист, способените органи одобряват, че е налице законовата хипотеза за трудово правно отношение. Според плана тази правна хипотеза би се прилагала във всички правни и административни производства, в това число започнатите от националните органи, които са способени за използване на трудовото законодателство и разпоредбите за обществена протекция, и може да бъде оборена, като се потвърди неналичието на трудова връзка посредством позоваване на националните избрания. Доказателствената тежест е за цифровата трудова платформа, която ще би трябвало потвърди, че е не е налице трудово правно отношение.
Лицето, което поставя труд посредством платформа като служащ
Качеството на " служащ " може да обхване правни структури и отвън типичния трудов контракт. Квалифицирането като " фрийлансър ", " независимо заето лице ", " снабдител на услуги на свободна процедура " според националното право не изключва опцията обещано лице да бъде квалифицирано като " служащ " по смисъла на правото на Съюза, в случай че е на свободна процедура единствено фиктивно, като по този метод се прикрива действително трудово правно отношение (вж. в този смисъл решение Allonby, C-256/01, EU:C:2004:18, т. 71; FNV Kunsten Informatie en Media v Staat der Nederlanden, C-413/13, ECLI:EU:C:2014:2411)..Това значи, че не е от основополагащо значение по какъв начин е наричан договорът с лицето, което работи посредством цифрова трудова платформа. Контролен лист дали лицето, извършващо работа посредством платформата, е служащ
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
Лицето упражнява постоянно или в избрани интервали от време труд посредством платформата, в интерес на платформата и под управление на платформата. Лицето получава заплащане от платформата. Лицето не е изцяло самостоятелно при осъществяване на задачите/работата от платформата. Лицето не може да дефинира единствено държанието си на пазара, а логаритмите на работа в платформата по-скоро задават качеството и количеството на неговите задания. Лицето не работи напълно или преди всичко на собствен икономически риск. Лицето, въпреки теоретично да има опция единствено да дефинира детайли като работното си време, дали да поема избрани задания или не, понася отрицателни последствия от неналичието на реакции в избран период или отвод да поема възлагания, в това число може да се стигне до прекратяване на предоставяне на поръчки/ поръчки с преимущество.

Контролният лист дали лицето, извършващо работа посредством платформата, е служащ, е образцов и е дефиниран на база знакови правосъдни производства в разнообразни юрисдикции (напр. по случаите Glovo, Uber) без да се цели пълнота. При повече утвърдителни отговори/ маркиране на повече от полетата в примерния надзорен лист за служащ, може да се окаже, че лицето в действителност извършва едно скрито трудово правно отношение. Това ще докара до опция то да се употребява от тpyдoвитe и coциaлнитe пpaвa, ĸoитo пpoизтичaт oт cтaтyca нa " paбoтниĸ " (напр. пpaвo нa минимaлнa paбoтнa зaплaтa (ĸoгaтo cъщecтвyвa тaĸaвa), ĸoлeĸтивнo дoгoвapянe, paбoтнo вpeмe и здpaвнa зaщитa, пpaвo нa плaтeн oтпycĸ, дocтъп дo зaщитa cpeщy тpyдoви злoпoлyĸи и др.).
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Право
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР