Станфорд. Нивата на протеини в човешката кръв са естествен биологичен

...
Станфорд. Нивата на протеини в човешката кръв са естествен биологичен
Коментари Харесай

ТАСС: Станали са известни три етапа на стареене при човека

Станфорд. Нивата на протеини в човешката кръв са натурален биологичен часовник, те дефинират три стадия в стареенето на индивида - 34, 60 и 78 години. Това разкри изследване на група учени, оповестено в списанието Nature Medicine, представено от TACC .

" Нивата на 373 протеинa в кръвта демонстрират значими неща за положението на човешкото здраве. Около една трета от типовете протеини, които учените са изследвали, се трансформират с възрастта и по този метод стават естествени знаци за стареенето. Вероятно е това да е освен индикатор, само че и причина за стареенето ", се споделя в публикацията.

Изследването е извършено от екип от учени от Медицинското учебно заведение в университета в Станфорд, ръководено от Беноа Лехалие. В хода на проучването учените са провели плазмени проби на 4 300 души на възраст от 18 до 95 години.

" Протеините са работните коне за кафези на тялото и когато тяхното равнище в кръвта се трансформира доста, това значи промени в целия човек. Общата картина на равнищата на хиляди протеини в кръвната плазма може да покаже за положението на цялото тяло ", споделя един от създателите на проучването, професор Тони Уис -Корей (Tony Wyss-Coray), чиито проучвания бяха оповестени от университета в Станфорд.

Освен това в човешкия живот има три времеви точки, през които наличието на протеини в кръвта понижава или нараства доста: това се случва на 34, 60 и 78 години. Такива равнища могат да се видят при кръвни проби, когато се съпоставят биологичната и действителната възраст на хората, от които се взема кръв. Оказва се също, че здравословното положение въздейства директно върху биологичния часовник: хората, чиято възраст „ съгласно кръвта “ се оказва доста по-ниска от възрастта „ по паспорт “, са доста по-здрави от своите връстници.

" Изследователите съумяха да извлекат формула на равнищата на протеини, която с акуратност от три години се дефинира действителната възраст на индивида. От почти три хиляди протеина, които бяха открити в плазмата на всеки индивид, съвсем 1 400 протеина се явяват знаци за възрастта, а 373 протеина предвиждат възрастта с огромна акуратност “, се споделя в публикацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР