Стандартизиран тест трябва да показва до колко завършващите предучилищни групи

...
Стандартизиран тест трябва да показва до колко завършващите предучилищни групи
Коментари Харесай

Предучилищната ще се завършва с тест за готовността за І клас

Стандартизиран тест би трябвало да демонстрира до какъв брой завършващите предучилищни групи деца са подготвени за първи клас. Той ще се прави преди края на образователната година в подготвителните групи и би трябвало да регистрира физическото, езиковото, познавателното, общественото и прочувственото развиване на бъдещия първолак.

Въвеждането на теста се предлага с промени в Наредбата за предучилищното обучение, пуснати за публично разискване от просветителното министерство. И сега има условие да учителите да вършат такава оценка, само че всеки самичък преценя по какви критерии.

Тестът няма да е вход за първи клас, нито пък при неприятен резултат детето ще повтаря предучилищната. Той ще се прави, с цел да могат учителите в учебното заведение да знаят на какво би трябвало да наблегнат при самостоятелната си работа с новия първокласник, написа в претекстовете към измененията. Освен в края на годината, сходна оценка може да се прави и при започване на предучилищната група, с цел да се реши какви са слабите и мощните страни на детето и по какъв начин да се работи с него. Оценката ще се прави от учителите в съответните групи.

" Резултатите от диагностиката на учебната подготвеност служат единствено на учителите, с цел да могат да окажат съответна поддръжка на детето в другите области на развиване, в случай че то се нуждае от такава, и да улесни прехода на децата от детската градина към учебното заведение. Тестът за учебна подготвеност не се организира за оценяване и не служи за слагане на оценка на децата или за вход в първи клас ", написа в претекстовете към измененията.

Резултатите от теста би трябвало да се вкарват в Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение. Така те ще са забележими и за бъдещите преподаватели на съответното дете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР