Стандартите може да се допълват с още предложения от експерти,

...
Стандартите може да се допълват с още предложения от експерти,
Коментари Харесай

Единният стандарт за сградите в центъра ще е готов догодина

Стандартите може да се допълват с още оферти от специалисти, които да допринесат за по-приятната визия на града.

© Надежда Чипева Две здания от разнообразни столетия са долепени една до друга на ул. " Солунска " 21 - едната е в типичния за остаряла София виенски жанр, а другата с остъклена фасада от сини стъкла, които обрисуват начупената ѝ форма. Това е единствено един от образците, олицетворяващи нехармоничността и неналичието на уют в столицата. Градът обаче може да наподобява по-подреден и основният проектант Здравков Здравков показа в четвъртък до каква степен е стигнала работата по Наредбата за градската среда. Изработването й беше и една от поръчките му, когато встъпи в служба през 2016 година, само че в този момент се оказва, че документът ще бъде признат в границите на идната година, когато в действителност изтича мандатът му.
В наредбата са регламентирани условията за стилово единение единствено за четири улици в центъра на София, попадащи в така наречен " Зона 2 " - " Граф Игнатиев ", " Солунска ", " Цар Шишман " и " Шести септември ", като са избрани единствено тези за свързаността на фасадите, както и няколко качествени стандарти за градското обзавеждане, настилките и унифицирането на шрифтовете. Това е станало след изцяло 3D сканиране на фасадите там, което, предстоящо, е открило всевъзможен вид утайване (от реклами, климатици и остъкление).

Един ден

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Плановете са за всяка постройка да има избрани условия, налични на уеб страницата на Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ). Ще се направи азбучник, с помощта на който архитектите да преценят какви намеси могат да се позволен за избрана постройка. Тук тънкият миг е, че той не би трябвало да им основава още повече работа или да има роля на " още един план ", а да ги улеснява. Засега като условия са заложени почистването на каменните облицовки, дефинирането на местата на рекламните надписи, както и местата за фасадно осветяване. П

" Крайната цел е надграждането на системите. Искаме подробните устройствени проекти (ПУП) за зона център да се съгласуват с наредбата още на фаза работни устройствени проекти (РУП), по тази причина би трябвало да надградим настоящото законодателство. Задачата е амбициозна, само че може последователно да се работи по нея и в идващите години да обхванем най-малко първия градски кръг ", разяснява основният проектант Здравков. В каталога ще се съдържат цветови решения за постройките, табелите за градската среда и шрифта на София
Какъв ще е контролът

Документът е отворен и един път признат от Столичния общински съвет, може да се добавя с още оферти от специалисти, които да допринесат за по-приятната визия на града. Ефектът от написаното на хартия обаче ще се усети много по-късно.

" Taĸaвa нapeдбa нe зaпoчвa дa дeйcтвa мoмeнтaлнo, тя пpoмeня гpaдa пocтeпeннo и щe дaдe cвoя oтпeчaтъĸ в cлeдвaщитe 5 или 10 гoдини. Tpябвa дa извъpвим тeзи cтъпĸи, зa дa мoжe пocтeпeннo Coфия дa зaпoчнe дa ce caмooпpaвя и дa ce лeĸyвa ", разяснява Здpaвĸoв.

Веднага обаче изниква въпросът по какъв начин ще се подсигурява спазването на наредбата, или по-скоро по какъв начин притежателите ще се задължат да приведат своите здания към условията на стандартите. Засега няма явен отговор, защото към момента се водят диалози с адвокати по отношение на глобите и регламентите.

Пример от Съединени американски щати

Според експерта по градоустройство и архитектурен дизайн Галина Тачиева въвеждането на регламента има положителен привкус, тъй като в него не се споделя какво би трябвало да се забрани, а има целесъобразен темперамент. Тя самата има богат опит с кодовете за стандартизация на градската среда - разработвала е и въвеждала такива в някои области на Съединени американски щати.

" Виждам, че и София се трансформира, колите имат значимо, само че отрицателно наличие. Трябва да се натъртва повече на публичните и улични пространства, да се резервира естествената среда и историческото завещание. А кодът е най-подходящото решение, защото е ефикасен, политически законен, пази от посредствеността на труфя, като основава дисциплинираност и многообразие и пази от монокултури ", споделя Тачиева. Тя вижда шанса столицата да даде образец на други общини с въвеждането на стандарта, само че е на мнение, че има още върху какво да се работи.

Препоръки

На първо място Тачиева предлага София да направи избор сред пешеходния или автомобилния метод на напредък, както и да резервира етажността в градския център. Друг съвет е количествените параметри да се добавят и с качествени - да вземем за пример височината да се мери с броя на етажите, а не с кота-корниз, както до момента, тъй като това дава опция на вложителите да строят по-високи здания като вършат подпокривни етажи. В същото време Тачиева е на мнение, че рекламите би трябвало да изчезнат от лицето на града. Един от образците за това какъв брой по-приветлив става един град, когато от фасадите се отстранен наслоените рекламни детайли, е Сао Пауло, споделя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР