Станчева е медицинска сестра и е работила в държавното дружество

...
Станчева е медицинска сестра и е работила в държавното дружество
Коментари Харесай

Съдят за 500 000 лв. бивша служителка на АЕЦ Козлодуй, защитиха я на протест

Станчева е здравна сестра и е работила в държавното сдружение към 20 години. Била уволнена след като отказала да прави прегледи като доктор, каквато не е. Впоследствие разкрила за съществуването на поликлиниката на територията на АЕЦ " Козлодуй ". След решение на съда въпросната поликлиника прекратява активността си.

Делото е заведено против майка ѝ -  Йордана Кулинска, която е подавала заявки за достъп до социална информация.  " Така се получи, тъй като никой не би трябвало и да си помисля, че може да изнесе информация за нередности, свързани с АЕЦ " Козлодуй ", разяснява Станчева пред. Тя обаче е безапелационна, че " когато има нередности, ние сме задължени да ги оповестяваме и да не се опасяваме ". 

Протестът е проведен от интернационалната неправителствена организация за бистрота в нуклеарната енергетика Nuclear Transparency Watch.  Петър Кърджилов , който е експерт по връзки при опасности и рецесии и член на интернационалното Неправителствени организации, дефинира процеса като " невиждан напън " против Станчева.

" Самият аз бях обект на подобен иск и съм един от първите случаи в България, когато се заведе такова дело за заплашване преди съвсем 7 години. Недопустимо е АЕЦ " Козлодуй " да води такива каузи и би трябвало да има последици. АЕЦ " Козлодуй " е страна в страната ", разяснява Кърджилов, представен от " ".  



Той е безапелационен, че министърът на енергетиката би трябвало да изиска отдръпване на този правосъден иск и да потърси отговорност на чиновниците и представителите на предприятието, заели се със завеждането на желае. Освен това съгласно него би трябвало да бъде закрито лечебното заведение, " което не съществува по смисъла на българското законодателство ". 

" Изключителен казус е този иск, тъй като няма никакви обстоятелства, които да потвърждават нарушавания или вреди, които да е нанесла госпожа Станчева. Напротив тя като жител пази всички нас и всички европейски жители към България, тъй като е подхванала деяние, което е лимитирало една зловредна процедура ", разяснява още Петър Кърджилов. По думите му на територията на централата имало и други обекти, които не би трябвало да са там - като аптека, ресторант, банка.

Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация " дефинира делото като невиждано и съобщи, че обвиняванията са безпочвени. 

" Формални условия като това какъв брой заявки за достъп до информация може да подаде един жител годишно не съществуват. Ако някой може да се оплаква от погрешна информация, е едно. Но в случай че самото сдружение е предоставило тази информация и други институции са правили инспекции и са дадени наставления, от които следва, че е нарушен законът, тогава няма по какъв начин да приказваме, че публикуваната информация е погрешна или злоумишлено публикувана ", изясни той пред БНР. 

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев призова ръководството на АЕЦ-а незабавно да отдръпна желае си и обществено да се извини на Наталия Станчева и на обществото, за това, че " в централата са се самозабравили и не са взели ограничения против установените нарушавания ". 



От АЕЦ " Козлодуй " са изпратили своя позиция до " Хоризонт ", в която се споделя:  

" Във връзка със заведен иск от АЕЦ " Козлодуй " за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, бихме желали да заявим следното:

Искът е заведен от предходното управление на АЕЦ " Козлодуй " през юли 2023 година за недобросъвестно държание, корист с права, разпространяване на погрешна информация и други По преобладаващата част от подадените многочислени сигнали, след осъществени инспекции от съответните институции, не са установени нарушавания. 

Настоящото управление на АЕЦ " Козлодуй ", откакто се запознае и проучва всички условия към случая, ще вземе решение, гарантиращо законните ползи и репутацията на сдружението, както и в сходство с положителните практики по отношение на достъпа до информация. 

В активността си управлението на АЕЦ " Козлодуй " уверено следва правилата на неприкритост и бистрота и надълбоко почита правото на чиновниците си и жителите да бъдат осведомени ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР