Станалият вече традиционен пролетен концерт на хора на Старозагорската опера

...
Станалият вече традиционен пролетен концерт на хора на Старозагорската опера
Коментари Харесай

Хорът на Старозагорската опера представя Меса от Буенос Айрес

Станалият към този момент обичаен пролетен концерт на хора на Старозагорската опера ще продължи бутиковата линия от последните години, в която показва съвременно произведение, ориентирано към разнообразни възрастови и естетически усети. Тази година, на 19 май, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера под диригентството на Младен Станев ще прозвучи МИСА ТАНГО на актуалния аржентински композитор Мартин Палмери.

МИСА ТАНГО (позната и като Меса от Буенос Айрес) е пленително произведение, изтъкано от ритмите, мелодиката и пристрастеността на тангото – огненият танц, посредством който можем да изразим възприятията си, всяко моментно положение и страст в живота, даже и религиозната си отдаденост.

Универсалността на този известен и обичан музикален език доближава елементарно до всички нас и ни прави съпреживяващи. Написана евърху латинския текст на месата - ясно обръщение, че човешката страст се показва във всичко – и във възходите и спадовете на живота, и в любовта, и в страданието, както и в неизменимата част от всичко – вярата ни, която е облечена  тук в извънредно човешкия характер на всекидневието и празника.



Произведението е основано през 2006 година и оттогава насам е спечелило свръхпопулярност надалеч зад рамките на родината си. Освен че е минало през репертоара на съвсем всички филхармонични сформира, годишно в разнообразни европейски столици се прави фестивал с името на Миса танго (тази година център на събитието е Берлин), който събира голям брой реализатори и аудитория от целия свят.

Мартин Палмери е роден в Буенос Айрес през 1965 година. Получил е обучение като инструменталист, артист, хоров, оркестров диригент и композитор, има извънредно богато творчество в региона както на обичайните танцови форми, по този начин и на огромни оркестрови и кантатно-ораториални произведения. Почти половината от времето си прекарва в концертни пътувания из Европа, доста постоянно зает с интерпретацията като пианист и диригент точно на това произведение.



Пространствените хорови номера на месата, в които извънредно майсторски се преплитат полифоничните детайли на старинната музика с искрящата несъмнено жанрова мелодичност на тангото, са подчертани от характерния сътрудник – инструменталния акомпанимент.

Камерен щрайх оркестър в състав: концертмайстор Емил Шейтанов, Константин Косев – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова  – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова - пиано, и характерния аржентински инструмент бандонеон, непосредствен по мелодичност до по-разпространения в европейските страни акордеон.



Изпълнител на този инструмент в концерта е Георги Иванов – дипломант на Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, студент на изтъкнатия наш реализатор Ангел Маринов.

Солистичната мецосопранова партия е поверена на Добринка Койнова-Бирман, дълготраен артист-хорист  в операта в Люнебург, Германия и вокален възпитател на студентския хор в града, неотдавна – член на състава на Държавна опера-Стара Загора. В това произведение тя има заслуга и като хормайстор при подготовката на творбата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР