Станахме свидетели на поредно деяние, извършено в условията на рецидив,

...
Станахме свидетели на поредно деяние, извършено в условията на рецидив,
Коментари Харесай

Психолог за нахлуването на дебата: Рецидив, с характерна за разглезено дете безкритичност

„ Станахме очевидци на следващо действие, осъществено в изискванията на рецидив, с присъщата за едно капризно дете безкритичност и настройка за извършване на произволи и безобразия. Проблемът не е единствено в това, че сходни подиуми разкриват личностните дефицити на някогашния ни министър председател, проблемите във възпитанието му или пък, че е някакъв не изключително съобразителен трик от PR екипа му. Истинският проблем е доста по-дълбок и за жалост, към този момент с измеренията на психологична контузия, защото посредством тези и други сходни прояви се компрометира визията за нормалност “.

Това разяснява пред психологът Росен Йорданов.

Според него, в случай че респектът към разпоредбите и моралното съзнание са атавистични качества, които нямат отношение към регулацията на държанието на един министър-председател, и това се обявява безпардонно, то на публично равнище посланието е, че нормативността и моралът губят своята регулативна функционалност в публичните процеси и връзки и се трансформират в рудиментарни правила.

„ Виждате какво се случва по пътищата напоследък. Най-опасният резултат от това е, че безусловно се развращава политическото възприятие на нацията, която има директно отношение към разбирането за властта. Не е проблем, че хората не утвърждават политиката, не е проблем, че мнозина не харесват или не имат вяра на политиците. Проблем е, когато се унищожава „ политическото схващане ”, което дружно с общностното, нормативното и културното са фундаментите на една нация и страна. Това е базата на доверието в публичния контракт. Във всяко крепко общество има тази тънка алена линия на доверие, която споява обособените съставни елементи и групи в обществото. А доверието, потвърдено научно, е сигурен знак за благосъстоянието на една нация “, разяснява той.

Според Йорданов когато стартираме да губим политическото възприятие, което е конструктивен съставен елемент на публичния контракт, ние на процедура започваме да губим ориентировка за това кое е редно и кое - не.

„ Преживяхме сходен “психотичен ” интервал през 90-те години. За мен още по-оскърбително бе това, че останалите участници, без значение какви дребни сметки са си правили - един да ехидничи, различен да демонстрира взаимност, или заради някакви други аргументи и претекстове те действително толерираха сходно безпринципно и абнормно държание, като останаха в студиото. Те валидираха нарушаване на реда, на доверието, на правилата, а в това време чакат доверие от гласоподавателите!!! Ние би трябвало да осъзнаем, че това не е просто някаква евтина политическа агитация. Това са извънредно нездравословни сигнали. Никакви сметки не могат да оправдаят сходно държание “, безапелационен е Йорданов.

„ В клиничната процедура, когато би трябвало да се реши дали един човек страда от психологично заболяване, има разбиране, което се назовава алопсихична ориентировка. Това значи дали усещанията на индивида се приближават до някаква визия за нормалност и здрав разсъдък, колкото и относителни да са те. Същото би трябвало да се случва и в зоната на публичното схващане. Ако там загубим ориентирите, ще страдаме от групова шизофрения. А това е проблем! “, предизвестява психологът.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР