Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка

...
Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка
Коментари Харесай

Германия е поръчала 120 хиляди снаряда на България, които ще достави на Украйна

Станаха известни детайлностите по оповестеното от Германия съглашение за доставка на стотици хиляди артилерийски муниции за Украйна. За това заяви „ Шпигел “, базирайки се на източници от немското министерство на защитата.

Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, оповестени от немското държавно управление на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България.

Според прессъобщението всички контрактувани български муниции би трябвало да бъдат предадени на Украйна през 2024 година, съобщи БГНЕС.

Генерал Кристиан Фройдинг, началник на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, означи, че няма дефицит на пари. Само за 2024 година Германия е отделила към 7 милиарда евро. Основният проблем остава съществуването на муниции на международния пазар.

122-милиметровите артилерийски снаряди са муниции от руската ера. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са необятно употребявани в украинската войска, напомня изданието Militarnyi.

България е производител на снаряди от този диаметър и един от най-големите играчи на международния пазар в нишата на руските оръжия.

Основният производител на тези снаряди в България е заводът „ Дунарит “ в Русе. Той създава необятна гама артилерийски муниции от руската ера, в това число 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Въпреки това заради огромното търсене на оръжия, провокирано от руско-украинската война, България възвръща и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

В края на 2023 година е оповестено, че след 35 години безучастие българският цех в град Костенец, благосъстоятелност на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този цех приключва производството на 122-мм снаряди през 1988 година

Възможно е заводът да е получил дял от немската поръчка за доставка на муниции за Украйна
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР