„Станах с изгрева на слънцето, за да посрещна една приятелка.

...
„Станах с изгрева на слънцето, за да посрещна една приятелка.
Коментари Харесай

Историята на една българка емигрирала в САЩ с военен самолет

„ Станах с изгрева на слънцето, с цел да посрещна една другарка. А скоро си лягах преди изгревите “ – звънкият смях на Лили кънти в слушалката. Да й се чуди човек по какъв начин след извънредно трагичен живот, заслужен за разказ или филм, е запазила младежката си сила и жизнеспособност.

А животът й… Трудно е да се опише. Режисьор, хореограф, кукловод, учител, драматург, даже сценограф. Директор на студия, шеф по просветителната част, координатор, мастер преподавател, шеф на летни лагери, преподавател, член на ръб, ръководител и притежател на частно театрално студио „ Звезди “, член на всички артистични гилдии в САЩ… И всичко това – откакто я качват на боен аероплан в Щатите.


Родена е в самия център на София, на уличката „ Света София “ 10, покрай катедралния храм „ Света Неделя “, в остаряла еврейска къща, където фамилията й населява таван от 155 квадрата. Баща й, инж. Петър Славов, е строил всички огромни язовири като „ Цонево “, „ Жребчево “, „ Черни Осъм “ и до IV клас Лилия израства по обектите.


Илиана и Тодор: Дългият път от София през Дубай и Лондон до Родопите
Майка й, правист, сама жена с 2 деца, изпраща Лилия на 8 месеца при нейната майка в Първомай, Иванка Запрянова, която я отглежда до 7-годишна. Бившата учителка всеки ден кара Лили да чете, а на 4 години тя

рецитира над 100 стихотворения
наизуст. В София таванът се трансформира в същински културен салон с пиано. В хола има завеса и вършат представления като деца. Лили свири на цигулка и виола, учи и оперно пеене.


В началното учебно заведение, а след това в 33-та гимназия, има шанс да попадне при две национални учителки – Надежда Кисьова и Невена Донева, които мощно я поддържат в рецитаторския й гений, дават й основни функции в пиески, взе участие в рецитали, режисира постановки на празненства.

Тя има проблеми при кандидатстването си във ВИТИЗ поради антикомунистическото си семейство и записва куклена постановка при проф. Атанас Илков. Но след първата година като кукловод Енчо Халачев я вижда на сцената и й споделя, че е „ ужасно неуместно да се крие зад заслон “. Трябва да се върне две години обратно, с цел да запише актьорско майсторство, само че проф. Киркор Азарян взема решение, че това не е належащо и я кани в първия си клас, който води дружно с Тодор Колев.


Убиха човек на снимачната площадка на "Закон и ред "
Следват десетки функции – във ВИТИЗ, а след това и в новопостроения Врачански спектакъл, където се събира натрупа от другари. „ Това бяха най-хубавите години, ние не спяхме, ние дишахме и „ ядяхме “ спектакъл “, вълнува се Лилия. Тъй като към този момент е омъжена за първата й обич, артистът Красимир Ранков, и има наследник Светослав, отива при брачна половинка си във Враца. Година по-късно двамата се разделят и тя остава самотна майка с дете. След 5 години се връща в София като свободна актриса – нещо нечувано за това време.

За шанс среща Георги Русев в едно кафене, а с него е режисьорът Йосиф Венков, който й предлага основна роля в Пернишкия спектакъл. Там остава единствено година, тъй като една среща прекатурва изцяло живота й – с Паско Божков. Запознават се в компания, той е удивен и я кани на среща в Клуба на кинодейците. Изненадва я с думите: „ Сега ние с вас, госпожице, ще се оженим и ще имаме дете, само че няма да живеем

в тази ш*бана страна “
„ Бях шокирана от тази дума – споделя Лили. – Един доста грациозен мъж, член на партията, секретар на Комитета по труда и работната заплата, с сан на заместник-министър. И внезапно – „ ш*бана страна “… “


Разменят си телефоните и той с месеци я ухажва, а тя му споделя, че без химия не става. „ Химията ще се появи “ – отвръща той. Тогава тя прави постоянни записи в радиото дружно със Стефан Данаилов, който се оказва непосредствен другар на Паско Божков. Иска съвет за Паско, а Данаилов отсича: „ Вземай го! “.

Тъй като и двамата са самотни родители, си мечтаят за още едно дете и го възнамеряват. Но синът му от първия брак Ивайло се разболява тежко и отпътува за Германия на лекуване. Паско урежда Лилия да отиде при сестра си Женя, виолистка, емигрирала в Западна Германия. Близък на Паско военачалник урежда на Лили позволение за Мюнхен и Западен Берлин.

Междувременно Лилия схваща, че е бременна с плануваното бебе. В Германия обаче Паско като че ли е липсващ. Когато й се обажда, двамата си разменят по една изненада – той към този момент не е в Германия, а тя му оповестява, че е бременна. След първичния потрес Паско й оповестява, че е в Америка и че желае тя да отиде при него. Разбира, че Паско е


политически бежанец
само че споделя, че в случай че не се върне и й изясни какво става, не потегля.

Качват я на аероплан до военната база във Франкфурт, а Паско също лети до там от Щатите. След 48 часа с боен аероплан идват в американската военна база Andrew’s Airport в щата Мериленд.

Животът на Лили се прекатурва. Тя отхвърля политическо леговище, само че споделя живота на Паско като политически бежанец. Въвеждат за тях по този начин наречената agenda – цялостна смяна на самоличността, измислена история на живота им, подправени документи. Седем пъти трансформират имената им. Живеят в предпазени жилища, които сменят на няколко седмици, защото Паско Божков е „ злепоставен “ като шпионин и би трябвало да бъде „ протектиран “.


Заради целия стрес Лили ражда щерка си в 6-ия месец, тежаща единствено 853 грама. Детето оживява, като няколко месеца е в кувьоз, а след това продължава да е обвързвано с кабели, които Лили носи в една чанта. „ Днес Ванели е прелестна млада дама и на 3 септември ще я омъжваме за българин “, споделя Лили.

Първият дом на Лили и Паскал е в мъничка къща, като фургонче, в Западна Вирджиния. Гледат домати, краставици и всевъзможни плодни дървета, с цел да разтоварят напрежението от непрекъснатото наблюдаване. След измененията през 1989-а тя съумява да си прибере и своя наследник Светослав от България.

Когато към този момент са си събрали трите деца, й откриват рак на гърдата, който метастазира. Тя претърпява


общо 22 интервенции
защото не желае химио- и лъчетерапия, а Паско получава инфаркт. Днес Лили благодари на рака, че най-сетне, на 36 години, се научава да споделя „ не “ за неща, които не й харесват. Въпреки тежката борба, и до през днешния ден тя резервира оптимизма си. „ Аз и като дете бях такава, викаха ми „ слънчо “, споделя Лили.

В Америка са принудени да сключат брак, въпреки тя да не желае да се омъжва още веднъж поради разочарованието от първия. Но това е значимо, с цел да не я депортират. „ Двамата бяхме тъжни, тъй като Ванели беше на монитори и кабели 2 години, не беше ясно по кое време ще прибера сина си от България, а всички чиновници от Централно разузнавателно управление на САЩ тропаха хоро “, смее се тя.


Американка търси българските родственици на умряла своя пациентка
Още на първия си кастинг Лили получава роля във филм – „ True Colors “ на Хърбърт Рос. Така става член на Гилдията на киноактьорите – SAG-AFTRA, а от един спектакъл – „ Scena “, я канят за ролята на Медея. Там взе участие в доста спектакли. Тя е един от основателите, режисьор и учител в театрите „ Classica – Synetic “ и „ Ambassador “. Има лично актьорско студио „ Stars “, основава и първия във Вашингтон куклен спектакъл.


Снима се в общо над 35 кино лентата с дребни функции и се среща със звезди като Джийн Хекман, Михаил Баришников, Том Круз, Матю Макконъхи, Сандра Бълок, Мелани Грифит, Клинт Ийстууд, Деми Мур, Стивън Спилбърг.

От 2013 година пет следващи години тя е режисьор и продуцент на състезанието

„ Мис България в Съединени американски щати “
дружно с Боряна Павлова. Спонсори стават основателите на телевизия BiT – братята Павел и Румен Вълневи – и по-късно други двама братя – Кристиян и Павел Пенев.


Най-големият й триумф съгласно нея е, че през 2004-та получава най-високия грант, даван от Конгреса за просветителна стратегия в Съединени американски щати – за спектакъл. Разработва стратегия, с която подвига % на прекосяване на стандартизираните проби на децата в щатите Вашингтон, Мериленд и Вирджиния. За плана получава дотация от половин милион $, а след това грантът е подсилен от други финансови организации.

Няколко години Лилия Славова е в журито на филмовия фестивал в Кан за късометражни филми и с това способства доста български заглавия да стигат до край и да печелят награди.

За да поддържа форма, Лилия и през днешния ден слага спектакли по собствен сюжет и постановка. Последният й план е с хумористични истории от живота на известни композитори. Шеговитото работно заглавие е „ Музикален театър за 5 ръце и един крайник “. „ Кракът е мой “, смее се Лили.

Тя има голям триумф още с първите си студенти, които образова, и схваща, че в преподаването й е силата. Излъчва лекциите си по zoom на студенти от Канарските острови, Индия, Англия, Монголия. Може да преподава умерено от Варна, където прекарва летните месеци. Живее в Уест Палм Бийч, на 5 минути от вкъщи на Доналд Тръмп. Избира Флорида, с цел да е по-близо до децата си Светослав и Ванели.

Паскал си отива през 2015-та, на 75 години, в къщата им във Варна с аспект към морето. Последните години той избира да живее там, а в този момент Лилия го е трансформирала в гостолюбив дом за другари – през лятото едни идват, други си отиват.

„ Преподаването – това е, за което работя, нито за парите, нито за още популярност – споделя Лилия. – От триумфите на моите студенти получавам повече задоволство, в сравнение с от личната си работа. Да си почивам? Аз в никакъв случай няма да бъда просто пенсионерка, за мен това е невероятно. “

Източник BG voice.bg



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР