Станах част от ЕГОТ, обяви развълнувана холивудската звезда Вайола Дейвис

...
Станах част от ЕГОТ, обяви развълнувана холивудската звезда Вайола Дейвис
Коментари Харесай

Актрисата Вайола Дейвис грабна Грами, но остана извън номинациите за тазгодишните награди Оскар

" Станах част от ЕГОТ " ”, разгласи разчувствана холивудската звезда Вайола Дейвис по време на церемонията за връчването на премиите " Грами ", откакто се снабди с " грамофонче " за най-хубава аудиокнига. Тя е отличена за записките си " Finding Me ".

Актрисата е едвам третата чернокожа жена, която влиза в влиятелния клуб на лауреатите на ЕГОТ - водещите оценки за телевизия, музика, кино и спектакъл надлежно " Еми ", " Грами ", " Оскар " и " Тони ". В него са общо 18 души, измежду които Одри Хепбърн, Андрю Лойд Уебър, Дженифър Хъдсън, Джон Леджънд, Рита Морено, Упи Голдбърг.

На церемонията в Лос Анджелис  Вайола Дейвис (57 година ) се снабди в отличие, което до момента липсваше в богатата й сбирка, само че все пак наградният сезон остави у феновете й горчив усет, защото актрисата остана отвън номинациите за тазгодишните награди " Оскар ". Тя беше считаната за съвсем сигурна претендентка за наградата в категорията за основна женска роля на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета поради представянето си във кино лентата " Жената боец ".  

Дейвис получи много ласкави мнения от рецензията за присъединяване си в продукцията, разказваща историята на състояща се единствено от дами войска, която пази африканското кралство Дахомей при започване на 19-и век. Тя е измежду номинираните за оценките на Гилдията на актьорите и " Изборът на критиците ", които обичайно са считани за значим знак за възможните кандидати за " Оскар ". Актрисата е и измежду претендентките за премия БАФТА на Британската академия за кино и телевизия  в категорията за най-хубава актриса. За изненада на специалисти, анализатори и киномани името на холивудската звезда не се появи измежду тези на номинираните за най-хубава актриса в основна роля, оповестени на 24 януари. Освен Вайола Дейвис под чертата в листата за най-авторитетните киноотличия остана и Даниел Дедуайлър, също считана за любимка поради ролята си в " Тил: Неразказаната история ".

Оказа се, че в категорията са номинирани единствено белокожи актриси, което провокира съществени диспути и рецензии. Проблемът с неналичието на повече чернокожи актриси в Холивуд също постоянно е обект на полемики, като Вайола Дейвис неведнъж приканва да се постави завършек на расизма и в огромното кино. Тя е ангажирана и с голям брой публично значими дела, свързани със отбрана на човешките права, равнопоставеност на половете, както и на цветнокожите представителки на нежния пол. 

Вайола Дейвис сполучливо катери стълбичката на триумфа в Холивуд от началото на 90-те години, когато стартира кариерата й. Изявява се на театралната сцена, в телевизионни продукции и в киното. Актрисата е носителка на две награди " Тони ", като последната взе през 2010 година за осъществяването в постановката " Прегради ". Пет години по-късно е отличена и с " Еми " за ролята си в телевизионния сериал " Как да ни се размине ликвидиране ". Наградата " Оскар " е присъдена на Вайола Дейвис през 2017 година за филмовата версия на " Прегради ". 

В кариерата си тя четири пъти е измежду претендентките за оценките на Академията за кинематографично изкуство и просвета, което я прави най-номинираната чернокожа актриса. Номинациите й за " Оскар " са две за основна и две за поддържаща роля, като най-скоро се съревноваваше за оценката през 2021 година за осъществяването в " Ма Рейни: Майката на блуса ". Дейвис е и първата чернокожа актриса, получила повече от една номинация за основна роля.

Аудиоверсията на записките й " Finding Me " пък й донесе и " Грами ". " Написах тази книга в чест на 6-годишната Вайола, на нейния живот, на нейната наслада, на нейната контузия, на всичко. Какво пътешестване! ", сподели актрисата, приемайки наградата за най-хубава аудиокнига. В записките си Дейвис разказва расисткия тормоз, на който е подложена, до момента в който е растяла в Роуд Айлънд, както и професионалния си път - от дребните функции до основната в продукцията " Как да ни се размине ликвидиране ", която я трансформира в същинска звезда.

Сред притежателите на " Грами " в категорията за аудиокнига са някогашната първа дама на Съединени американски щати Мишел Обама и брачният партньор й Барак Обама, Бил Клинтън и Джими Картър.

Вайола Дейвис влезе в ролята на Мишел Обама в сериала “Първата дама ”, продуциран от кабелната телевизия " Шоутайм " и отдаден на съпруги на президенти. Премиерата се състоя напролет на 2022 година Актрисата отнесе много рецензии за представянето си. Дейвис показа пред Би Би Си, че е " необикновено мъчително, когато хората приказват отрицателни неща за вашата работа ". Според нея рецензията е „ професионален риск “ на актьорската работа. Звездата споделя, че да се влезе в ролята на някой толкоз прочут като Мишел Обама е " съвсем невероятно ". " Или вършиме прекалено много, или незадоволително ", означи тя.

Сред последните планове, по които актрисата работи, е " Балада за пойни птици и змии " по романа на авторката на истинската трилогия " Игри на глада " Сюзан Колинс. Вайола Дейвис ще се превъплъти в облика на злодейката доктор Волумния Галия. Очаква се премиерата да бъде през ноември т.г. За началото на април пък е планувана премиерата на продукцията “Air ”, в която актрисата си партнира с Мат Деймън, Бен Афлек, Крис Тъкър и други. Режисьор на кино лентата е Афлек.

Преди дни беше оповестено, че Вайола Дейвис ще повтори ролята си на сътрудник Аманда Уолър, която изигра във кино лентата “Отряд самоубийци ”, само че в нов сериал на HBO Max, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР