Стана ясно, че за да осигури приходната част на Бюджет

...
Стана ясно, че за да осигури приходната част на Бюджет
Коментари Харесай

„Възраждане“ за намеренията на Асен Василев да продава държавни земи

Стана ясно, че с цел да обезпечи приходната част на Бюджет 2024 година, министърът на финансите Асен Василев има намерение да пусне за продажба посредством поименни компенсационни бонове, близо 700 000 декара земи от Държавния аграрен фонд.

Това е близо 1/5 от земята, която стопанисва Министерство на земеделието и храните. Това е земеделската земя, посредством която се оземляват дребните аграрни производители, това са пасищата, мерите и ливадите, които употребяват българските животновъди, това е земята, посредством която се компенсират земеделските производители, сложени в неравностойно състояние, по отношение на огромните такива в изискванията на монопол.

Ние от “Възраждане ” изрично възразяваме против това желание на Асен Василев и подсещаме, че в Конституцията на Република България е записано следното:
Чл. 18. (6) Държавните парцели се стопанисват и ръководят в полза на жителите и на обществото.
Чл. 21. (1) Земята е главно национално благосъстояние, което се употребява от особената протекция на страната и обществото.

В този смисъл заявяваме и нашата публична позиция по тематиката, а точно - че министерство на финансите, в лицето на министър Асен Василев се готви да извърши нарушаване на Конституцията на Република България и следващото национално изменничество.

Съгласно чл.35, ал.4 от Закона за собствеността и използването на земеделските земи „ Участници в търговете за аграрни земи от държавния аграрен фонд могат да бъдат само притежатели на поименни компенсационни бонове, на обезщетителни записи и на жилищни обезщетителни записи. “ Всички ние си спомняме по какъв начин се получаваха и какъв брой костваха преди време поименните обезщетителни бонове. Освен това тези бонове могат да се търгуват без ограничавания. Тук остава отворен въпроса, някой знаел ли е авансово за желанията на министъра на финансите. Имало ли е засилено търсене на такива бонове в последните няколко месеца? Това са значими въпроси, на които би трябвало да се отговори, тъй като според алинея 5 на същия този член 35 се споделя, че едвам четиридесет на 100 от препоръчаната цена в търговете за аграрни земи от държавния аграрен фонд се заплащат от спечелилия участник с парични средства – останалите 60% от цената се изплаща, точно с такива поименни компенсационни бонове.

Това значи, че под претекст в Бюджет 2024 да се заложи един неестествен 3 процентен недостиг, ще се даде опция избрани лица да закупят за жълти стотинки една пета от Държавния аграрен фонд на България.

Ние от “Възраждане ” се разгласяваме изрично срещу това желание и ще сезираме виновните институции, включително и Прокуратурата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР