Стана ли въпрос за V12 от Mercedes, то CLK GTR

...
Стана ли въпрос за V12 от Mercedes, то CLK GTR
Коментари Харесай

Mercedes-Benz CLK GTR е един от най-невероятните V12 автомобили

Стана ли въпрос за V12 от Mercedes, то CLK GTR и CLK GTR Roadster са най-лудите коли на производителя. Подобно на доста велики коли от 90-те години на ХХ век, CLK GTR се роди от потребността на Mercedes да господства в моторния спорт.

Но преди да стигнем до въпросните две возила, дано обърнем внимание на това, което се случи на пистата. Развойният развой продължава в течение на единствено четири месеца през зимата на 1996 против 1997 година Тогава се ражда спортният CLK GTR. Целта пред този автомобил е ясна: да бъде спрян McLaren F1 GTR в шампионата FIA GT. На Mercedes са нужни единствено 128 дни, с цел да създадат дизайна и да произведат първия GT1 играч.

За проби Mercedes и AMG употребяват F1 GTR, откакто компанията купува един спортен McLaren, с цел да съпоставя своя модел по примера към оня миг.

Състезателният автомобил се задвижва от 6,0-литров V12 мотор, генериращ 600 к.с. През сезон ‘98 CLK GTR, благодарение на CLK LM, печели всички съревнование във FIA GT Championship, само че към този момент с мотор V8.

Доминацията на този автомобил е такава, че той просто „ убива” клас GT1. През 1999 година още веднъж печели всички надпревари в класа. За хомологация на автомобила за пътя са нужни 26 бройки, от които 20 са купета, а 6 – роудстъри.

Тези машини са улични версии на спортния модел, само че по-мощни и с по-голям мотор. Тук към този момент приказваме за 6,9-литров V12 и мощ от 612 к.с. Няколко от колите са оборудвани със 7,3-литров V12, генериращ 655 к.с. Същият този мотор по-късно ще бъде платен от Хорацио Пагани за неговата Pagani Zonda.

Макар моторът да е един от най-големите акценти, скоростната кутия също е произведение на изкуството за времето си. Тя е 6-степенна и с планки за промяна на предавките от кормилото. Добрите водачи, успяващи да уцелят точните обороти, сменят предавките без съединител.

CLK GTR форсира от 0 до 96 км/ч за под 4 секунди, развива 320 км/ч и коства жестоко $1,5 милиона. Моделът е необикновен за времето си, а през днешния ден е фантазия за колекционерите, подготвени да извят 7-цифрени суми за него. Все отново създадени са единствено 26 бройки! Връщаме се към тях, тъй като тази седмица Mercedes разгласи, че „ убива” V12 мотора.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР