Стана известно, че в Тайванския проток е станал инцидент с

...
Стана известно, че в Тайванския проток е станал инцидент с
Коментари Харесай

Китай повишава цената за червените си линии

Стана известно, че в Тайванския пролив е станал случай с боен транспортен съд на китайския флот и американски унищожител. Съобщава се, че китайският транспортен съд се е доближил рисково до американския два пъти. Защо Китай се реши на внезапна стъпка на фона на провеждащата се в Сингапур конференция по сигурността с присъединяване на американския и китайския министър на защитата?

В неделя канадските медии разпространиха видео на китайски боен транспортен съд, който се доближава до американски унищожител в Тайванския проток. Според телевизионния канал маневрата " съвсем е довела " до конфликта им. Видеото, съгласно “Глобал Нюз ”, е снимано от канадския транспортен съд “Монреал ”. Заедно с американските военни корабът взе участие във бойни учения в Южнокитайско море и Тайванския проток.

Докладвайки детайлности за случилото се, Индийско-тихоокеанското командване на Съединени американски щати сподели, че американският унищожител “Чън Хун ” и канадската фрегата “Монреал ” са създали плануван преход от юг на север на Тайванския проток през води, където има независимост на навигация и прехвръкване. Междувременно китайският унищожител “Луян-2 ” изпреварва “Чън Хун ” отляво и пресича носа му на разстояние от 150 метра, което принуждава американския транспортен съд да понижи.

Отбелязва се, че китайският
транспортен съд по-късно повторно пресича курса на американския унищожител от десния до левия ръб на разстояние 1800 метра и остава настрана от левия ръб на разрушителя. Американското командване назова работата на китайския екипаж " непрофесионална ".

По-късно немският министър на защитата Борис Писториус на конференцията по сигурността на Диалога “Шангри-ла ” в Сингапур разгласи, че Германия ще изпрати фрегата и транспортен съд за доставки в Индийско-тихоокеанския район през 2024 година Според него немските кораби ще вземат участие в наблюдението на спазването на глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея, а също по този начин ще вземат присъединяване във военноморските учения РИМПАК, които се организират на всеки две години в Тихия океан под управлението на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Писториус означи, че страните би трябвало да поддържат учредения на правила международен ред и да пазят главните морски пътища. Той също по този начин акцентира, че тези дейности не са ориентирани против съответна страна.

На собствен ред китайският министър на защитата Ли Шанфу съобщи, че Китай няма въпроси по отношение на свободата на корабоплаването и мирния пренос, като основен миг тук е, че е належащо да се предотвратят опитите тази независимост да се употребява като предлог за хегемонията на корабоплаването.

Ли Шанфу добави, че като министър на защитата той вижда доста информация всеки ден за непознати кораби и бойни самолети, навлизащи в региони покрай Китай. „ Те не са тук за спокойно прекосяване. Те са тук за провокация “, сподели ръководителят на китайското военно ведомство.

Коментирайки околните срещи сред китайски и американски кораби и самолети в Южнокитайско море, Ли Шанфу сподели: „ Защо всички тези произшествия се случиха в региони покрай Китай, а не в региони покрай други страни? Мисля, че това е по този начин, тъй като китайските кораби или изтребители не са упражнявали навигационна надмощие в региони, прилежащи на други страни. ”

Освен това китайският министър на защитата сподели, че КНР и Съединени американски щати би трябвало да оправдаят упованията на страните по света. Според него светът се надява на постоянни връзки сред тези страни и е угрижен за всеки евентуален спор.

На собствен ред Тайван уточни присъединяване на Съединени американски щати в образованието на военния личен състав на острова. Това заяви тайванският външен министър Джоузеф Ву. Той уточни, че американците изпращат на острова нужните оръжия за самозащита, като в това време Съединени американски щати оказват помощ да обучат локалните бойци, с цел да бъдат подготвени за модерна война. Той добави, че Тайван високо цени това.

Ситуацията към Тайван ескалира, откакто Нанси Пелоси, тогавашен ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати, го посети при започване на август 2022 година През април в Тайванския пролив се организираха учения на Китайската народоосвободителна войска, които съгласно китайските управляващи имат за цел да предупредят тайванските сепаратисти и външни сили, които ги поддържат.

През май Европейският съюз предизвести Китай за " огромните последствия " от потреблението на мощ против Тайван. Изявлението на висшия представител Жозеп Борел наподобява съдържа опасност, само че в действителност въпреки всичко е дипломация: по този начин той упорства за нуждата от разрешаване на всички несъгласия сред Пекин и Тайпе посредством разговор.

На собствен ред Пекин акцентира, че ще предприеме мощни и безапелационни за отбрана на държавния суверенитет и териториалната целокупност в отговор на неправилните дейности на Съединени американски щати и Тайван.

„ Самият случай в Тайванския проток се случи на фона на конференцията за сигурност в Диалога “Шангри-ла ”, която се организира в Сингапур. В рамките на нея трябваше да се организира среща на министрите на защитата на Китай и Съединени американски щати, само че Китай я отхвърли, упрекна американската страна в двойни стандарти и завоалирана офанзива “, сподели Алексей Маслов, шеф на Института по Азиатски и африкански страни на МГУ “Ломоносов ” професор в Школата по ориенталистика във ВШИ.

„ Мисля, че този случай и всичко, което се случва в този момент в този район, беше целеустремено направено за тази конференция по сигурността. Не на вятъра започнаха взаимни американско-канадски учения. В същото време пресичането на пътя им от китайския транспортен съд също не беше инцидентно, освен това два пъти “, сподели той.

„ Пекин заема много твърда позиция, че преди всичко е належащо политическо разрешаване на обстановката към Тайван. А това може да стане единствено в случай че Съединени американски щати спрат военната поддръжка за острова. Китай също показва, че няма да се спре пред използването на мощ, с цел да сложи Тайван под собствен надзор. Това е част от огромната политика за национално възобновление на Китай “, сподели източникът.

„ В същото време китайската страна, за разлика от американската, не се пробва да ескалира спора. И по тази причина Пекин показва на Съединени американски щати, че не е безвредно да се организират учения в този район, това може да докара до съществени последици. Освен това КНР означи, че задгранични кораби и бойци постоянно се доближават до китайска територия, те не са част от мирни задачи, което значи, че могат да доведат и до ескалация на тайванския спор “, твърди специалистът.

„ Като цяло Китай сподели, че следи всичко, което визира националните му ползи и може да предприеме фрапантни дейности. Показателно е също, че Пекин в никакъв случай до момента не е правил сходно нещо, гледаше умерено на обстановката и се ограничаваше до изказвания на външното си министерство “, сподели той.

„ Трябва също по този начин да разберем, че американците явно не поддържаха китайските начинания за разрешаване на спора в Украйна. Специалният делегат на Китай Ли Хуей сподели, че ще бъде много мъчно да се съберат всички заинтригувани страни на масата за договаряния. И този случай също е част от китайския отговор на Съединени американски щати “, сподели Маслов.

„ Не чакам съществени последствия от този съответен случай. Най-вероятно и американската, и китайската страна ще се лимитират до към този момент направените изказвания. Но в това време с сходни дейности Китай демонстрира, че доста трансформира политиката си. Резките изказвания на Пекин изгубиха тежест. Всички са привикнали с обстоятелството, че КНР прави гръмки изказвания по всевъзможен мотив, само че всичко остава единствено на думи. Затова в този момент Китай се стреми да увеличи цената на думите си “, счита китаистът.

Военният специалист Борис Рожин в своя “Телеграм ” изрази мнение, че „ по този начин наподобява спусъкът на войната за Тайван “. „ Съединени американски щати ще се стремят посредством своите марионетки на острова да реализират декларация за суверенитет в най-неблагоприятния миг за Китай, с цел да предизвикат война съгласно личните си условия. Китай ще отсрочва този миг толкоз дълго, колкото може, подготвяйки се с доста високи темпове за конфликт “, написа той.

На собствен ред основният редактор на списание „ Русия в световните въпроси “ Фьодор Лукянов сподели, че не счита този случай за утежняване на връзките сред Китай и Съединени американски щати. „ В Тайванския пролив имаше проява на военни качества и от двете страни. Преди това Съединени американски щати имаха други сходни произшествия с Русия. Днес връзките сред Китай и Съединени американски щати ескалират, атмосферата става все по-напрегната – и сходни моменти стават неизбежни “, сподели политологът.

„ В същото време Китай излезе с доста сполучлива формула „ повече от двустранни връзки “. Тя е използвана за връзките на Китай с тези страни, които въздействат на международната обстановка като цяло “, сподели той.

„ Когато тази фраза беше изречена в Москва, ние, несъмнено, я приехме персонално и вярвахме, че това е признак на доста специфични връзки сред нас, на ново равнище. Но в този момент е ясно, че това не е напълно правилно, а просто някаква нова формула, която ползват в връзките с всички огромни страни, от които зависят освен двустранните ползи “, счита специалистът.

„ Няма да има нищо ново след случая в Тайванския проток. Като цяло връзките сред Съединени американски щати и Китай ще се развиват в същия дух, както преди. Те ще останат конкурентни. В същото време и двете страни ще балансират и ще избегнат директен спор “, сподели Лукянов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg