Стан Вавринка пристигна в България, за да участва на София

...
Стан Вавринка пристигна в България, за да участва на София
Коментари Харесай

Той дойде! Три титли от Шлема, развод, 11 години по-младо гадже, смяна на име и чисто гола снимка!

Стан Вавринка дойде в България, с цел да взе участие на „ София Оупън " и ще бъде огромната звезда на шампионата. Най-голямата от мъжкия тенис, стъпвала досега на наша територия за официални  мачове. 32-годишният швейцарец размени по неотложност контузения Григор Димитров. За мощните качества на Вавринка приказва и сухата му статистика – някогашен №3 в света, троент притежател на трофеи от Големия шлем, олимпийски шампион на двойки, собственик на 16 трофея на сингъл и две на двойки от шампионати на АТР и победител в Купа Дейвис. БЛИЦ СПОРТ съблюдава традицията си и ви показва огромна звезда, която ще опита да покори София в идващите дни.

 Станислас Вавринка е роден на 28 март 1985 година в Лозана в фамилията на фермери от кантона Во. Фермата е на прародител му, който е бежанец от региона Силезия, ситуирана сред Германия, Полша, Словакия и Чехия. Оттам идва и характерната фамилия на тенисиста. Баща му Волфрам и майка му Изабел разделят времето си в развъждането на децата, грижите във фермата и работата в дом за хора в неравностойно състояние. Освен Станислас те имат още три деца – по-голям наследник Джонатан и две по-малки дъщери Джанае и Наела.

Като дете Станислас Вавринка посещава учебно заведение, което е ситуирано на 12 км от вкъщи му. На осемгодишна възраст стартира да играе тенис един път седмично. Три години по-късно минава на тренировки по три пъти в седмицата. На 15-годишна възраст напуща учебно заведение, с цел да се концентрира върху спорта. Продължава образованието с отдалечена форма посредством френска организация, която му предлага доста по-гъвкава опция за обучение.

Станислас и по-големият му с три години брат Джонатан се възпламеняват по тениса около синовете на фамилни другари от Елзас. Димитри и Грегори Завялоф прекарват летните си ваканции във фермата на Вавринка и играят дружно с братята. Когато Станислас навършва 15 години, Димитри Завялоф таман е приключил треньорската школа и става треньор на своя другар от детинство. Двамата минават три зимни подготвителен лагера в Барселона, които да приготвят швейцареца за професионалния тенис. На 16-годишна възраст Вавринка взе участие в европейското състезание, на което доближава до полуфинал.  18-годишен швейцарският тенисист печели младежкия „ Ролан Гарос “ (на фотографията вляво) и доближава до №7 в света при юношите. През 2002 година става експерт и играе първите си шампионати, а в края на годината е 169-и в ранглистата на АТР.

По същото време в света на тениса своя път стартират Рафаел Надал и Новак Джокович. Испанецът и сърбинът обаче стигат по-бързо до огромните върхове. Мнозина чакат и Станислас Вавринка да пробие по същия метод, защото качествата му са безспорни. Вместо това при него триумфите идват по-късно и от самото начало е в сянката на сънародника си Роджър Федерер. Първото му присъединяване на край на шампионат от АТР е в Гщаад през 2005 година, само че губи в два сета от Гастон Гаудио. През същата година прави скок от 114 места, прави пробив в Топ 10 и завършва сезона на 55-о място в света. Първата купа идва на 30 юли 2006 година в Умаг (Хърватия), когато на финала при 6:6 Новак Джокович се отхвърля поради проблеми с дишането.  В края на годината е на 30-о място в света. След „ Ролан Гарос “ през 2008 година, където за първи път доближава до трети кръг, пробива в първата десетка и заема 9-о място в ранглистата. През есента на същата година печели олимпийското злато на двойки в Пекин в дует с Федерер.

Начален бонус до 200 лева от Winbet! (18+)

Големият напредък стартира след 2010 година, когато настъпват редица промени в живота му – персоналния и професионалния. Това оказва въздействие върху представянето му на корта. По това време сменя дългогодишния си треньор Димитри Завялоф с Петер Лундгрен, който преди този момент е работил и с Федерер. На 11 април 2010 година печели втората си купа от АТР – победа над Виктор Ханеску с 6:2, 6:3 на финала в Казабланка. Преди този мач Вавринка има един извоюван трофей от седем финала. След Казабланка той е играл на още 20 финала, като в тях има единствено пет загуби.

Сред успехите са трите успеха във финалите на шампионати от Големия шлем - на Аустрелиън Оупън 2014 (6:3, 6:2, 3:6, 6:3 против Надал), „ Ролан Гарос “ 2015 (4:6, 6:4, 6:3, 6:4 против Джокович) и Ю Ес Оупън 2016 (6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 против Джокович).  През 2017 година губи финала на „ Ролан Гарос “ от Надал в три сета (2:6, 3:6, 1:6).

През 2014 година подхваща и забавна смяна. Отправя официална молба, която АТР одобрява и в шампионатите стартира да взе участие като Стан Вавринка, вместо като Станислас Вавринка. Така или другояче той е наричан постоянно от почитателите и коментаторите Стан и преди този момент. Още повече, че част от прякорите му са производни точно на Стан – Stan the Man, Marathon-Stan, Iron-Stan и Stanimal.

Стан Вавринка е определян за едно от положителните момчета на тениса. Считан е за най-добрия при мъжете отвън Голямата четворка – Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Швейцарецът самичък е споделял, че избира да играе на клей, а най-силните му оръжия са сервисът и бекхендът.  Легендарният Джон Макендроу твърди, че швейцарецът има най-добрия бекхенд с една ръка в актуалния тенис. Сервисът на Вавринка доближава до 232 км/ч, а съществена присъща линия на стила му е играта от главната линия. Дори и напрегнат той съумява да задържи противника в дъното на корта и да успокои темпото на мача. Сред слабостите му е психическата нестабилност. Именно това е причината за толкоз късния му пробив измежду топ тенисистите. Промяната настъпва след работата с Магнус Норман, който обръща особено внимание на душeвността на Вавринка. Швейцарецът е експерт в маратонските мачове, на което се дължи и прякорът му Marathon-Stan.

 Личният живот на Стан Вавринка, по сходство на спортната му кариера, е белязан от върхове и спадове. На 15 декември 2009 година той се дами за телевизионната водеща и някогашен модел Илхам Вийю. Три месеца по-късно – на 12 февруари 2010 година, двамата се сдобиват с щерка – Алексиа. Тенисистът татуира името и дланта на щерка си на дясното си подребрие. Година по-късно от фамилното благополучие няма и диря. Вавринка напуща фамилния дом при започване на 2011 година. Впоследствие двойката се събира, само че на 19 април 2015 година Вавринка обявява на профила си във „ Facebook “, че се развежда.

Малко по-късно тенисистът стартира връзка с хърватската тенисистка Дона Векич, която е с 11 години по-млада.  През същата година по време на мач в Монреал това става мотив за скандално държание на австралиеца Ник Кирьос, който при размяната на полетата вика на Вавринка: „ Кокинакис такова гаджето ти! Съжалявам, че би трябвало да ти го кажа. “ След това посредством микрофоните край корта феновете доста ясно чуват как австралиецът си мърмори под носа: „ Как може 30-годишен да оправя 18-годишна “. След това Вавринка изразява разочарованието си в обществените мрежи и пред медиите, като нарича поведението на своя съперник „ най-малкото недопустимо и заслужаващо сериозна глоба от АТР “.

В края на годината Стан Вавринка театралничи и за обичайното годишно списание на „ ESPN “, в което се разгласяват чисто голи фотоси на известни спортисти.  На лявата предмишница швейцарецът има татуиран откъс от ирландския драматург Самюъл Бекет, който изцяло разказва житейския и професионалния му път: „ Постоянно опитвай. Постоянно се проваляй. Резултатът няма значение. Опитвай още веднъж. Пак се проваляй. Бъди бъди по-добър след неуспеха. “
Сред спонсорите му са марки за очила, ракети, екипировки, часовници и автомобилни марки. Освен тениса негова пристрастеност е хокеят на лед, където крепко стиска палци за ХК Лозана.

Сега на българските почитатели на тениса следва от близко да се срещнат с качествата на Стан Вавринка – тенисист, който съгласно специалистите не пропуща възможностите да се изяви мощно, когато вниманието е ориентирано към него. Това е причина да чакаме мощно показване от него в София.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР