Стълпотворението от чакащи граждани пред Кадастъра в Пловдив продължава с

...
Стълпотворението от чакащи граждани пред Кадастъра в Пловдив продължава с
Коментари Харесай

Кадастърът в Пловдив застинал в миналия век, институции отказват да приемат електронните им услуги

Стълпотворението от чакащи жители пред Кадастъра в Пловдив продължава с цялостни сили и през 2022 година. Десетки хора се редят на опашка по стълбите на институцията и чакат в студа, даже без опция да седнат. Всъщност тази порочна процедура на Службата по геодезия, кадастър и картография за декември и януари надалеч не е оригиналност, а неприятният опит през годините, наподобява, не е довел до уроци.

По мотив предходни сигнали от жители TrafficNews е изпратил и публично питане още на 13 декември 2021 година по отношение на основаната организацията, която сякаш по никакъв начин не е съобразена с наложените противоепидемични ограничения. Поискахме отговор и на въпроса за какво се основава това закъснение и планува ли се нова организация поради засилената работа в края и началото на календарната година? Уви, повече от месец по-късно отговор от СГКК-Пловдив по този начин и не е постъпил.

Пловдивчани, наподобява, са наясно с перипетиите, които ги чакат в Кадастъра и по тази причина просто избират да вземат почивен ден, преди да се отбият до постройката. Такъв е казусът и на Петър Ставрев, който засичаме да чака ред близо час и половина:

„ Замръзнахме на тези стълби. Идвам към този момент трети път, с цел да подам документи. Първия път бяха в отмора, втория път опашката излизаше отвън постройката. Днес съм тук от рано сутринта, тъй като измина календарната година, а още не съм си приключил работата. А да не приказваме, че се постанова да си взема почивен ден, с цел да дойда тук “, разяснява мъжът.

Оказва се, че Ставрев към този момент няколко пъти опитва да подаде документи онлайн. Спънка среща даже в уеб страницата на организацията, защото не може да направи регистрацията, без която другояче е невероятно подаване на поръчка за услуга. Срещаме обаче още по-интересен проблем, на който се е натъкнала Надежда Николова. Тя споделя пред TrafficNews за голям пропуск на опцията за електронната услуга, поради който тя на процедура се явява непотребна.

„ Има опция да се регистрираш, да платиш по електронен път и да подадеш услугата електронна схема или скица на имот. Проблемът е, че когато ти я изпратят, тя излиза вместо с автограф и щемпел, с името на чиновник и неповторим код, генериран, с цел да разпознава служителят, изготвил схемата “, споделя Никова.

Оказва се обаче, когато отидеш да минаваш договорка при нотариус, има проблем, тъй като те имат хартиени каузи. Заради неналичието на така наречения влажен щемпел съдиите по вписвания отхвърлят да одобряват документите, изкарани онлайн, със силата на оригинали.

„ Макар, че носиш лист скицата или справката на хартия, той няма влажен щемпел. Т.е. с цел да си свършиш работата, би трябвало още веднъж да се редиш на опашка в СГКК, с цел да ти сложат щемпел. Проблемът се задълбочава от това, че в Службата по кадастър отхвърлят да подпишат подобен документ, заради смяна в процедурите при презаверяване на документи “, споделя още Надежда.

Освен това Службата по геодезия, картография и кадастър отхвърля да признае и електронен автограф, генериран от услугата EvroTrust, с който могат да се подписват документи безусловно законно в редица институции в страната и чужбина.

Друг пловдивчанин пък споделя пред кореспондент на TrafficNews , че му се постанова да посещава Кадастъра за първи път.

„ Ще опитам да изкарам документите си онлайн. Условията са комични, обстановката тук е годна за жив урок по история. Даже считам да докарам щерка ми тук, с цел да ѝ покажа по какъв начин се е живяло пред 80-те. Очевидно опашките към момента не са в предишното “, споделя шеговито пловдивчанинът, който избра да не се реди на извилата се опашка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР