Сталин е нарекъл дезинформация съобщение на съветското разузнаване, че до

...
Сталин е нарекъл дезинформация съобщение на съветското разузнаване, че до
Коментари Харесай

Сталин нарекъл дезинформация съобщението, че Германия е готова да нападне СССР

Сталин е нарекъл дезинформация известие на руското разузнаване, че до юни 1941 година Германия е завършила цялата военна подготовка за нахлуване против Съветския съюз.

Това написа шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин в публикация за сп. " Националная оборона " по отношение на 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война.

Според материала на 17 юни 1941 година Сталин извикал в Кремъл висши разузнавачи, с цел да разбере какъв брой е благонадежден източникът, от който получил предния ден известие, че Хитлер може всеки миг да нанесе удар по Съюз на съветските социалистически републики. Информацията пристигнала от Харо Шулце-Бойзен, един от ръководителите на антинацисткото придвижване в Германия " Червеният оркестър ".

Шефът на руското външно разузнаване Павел Фитин уверил, че източникът е безусловно благонадежден. Но откакто " деликатно изслушал обясненията, вождът реагирал внезапно: " Дезинформация. Свободни сте ".

Сталин желал спомагателни доказателства и Фитин незабавно изпратил съответното разпореждане до руската резидентура в Берлин, само че направеният изчерпателен документ дошъл в Москва със забавяне, защото войната почнала.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР