Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне. Вместо това

...
Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне. Вместо това
Коментари Харесай

Икономист: Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне

Стажът като условие при пенсионирането би трябвало да отпадне. Вместо това би било по-справедливо да се регистрира какъв брой си внесъл, т.е. колкото си внесъл, толкоз да ти дължи пенсионния фонд. Това сподели в утринния блок на Bulgaria on air икономистът Георги Вулджев по отношениe на втората пенсия.

Той добави още, че цялата пенсионна система би трябвало да се реформира и преразгледа, с цел да може българите да получават по-справедливи пенсии.

,,За трета поредна година се обрисуваме да имаме бюджетен остатък. В този ред на мисли би трябвало да се мисли в дълготраен проект, да се икономисват тези пари в случаи на рецесии, а не просто да се харчат за други разходи'', добави Вулджев.

Финансистът Мика Зайкова от своя страна разяснява, че когато вноските ти са дребни, е обикновено и пенсията, която взимаш, да е дребна.

,,Между 2000 и 2010 година се понижиха осигурителните вноски, с цел да подтикваме бизнеса. Така че когато вноската е дребна, и пенсията ще ти е дребна. Изглежда, че пенсионната ни система е направена по този начин, с цел да получаваме мизерни пенсии'', изясни Зайкова.

Накрая тя съобщи, че в така наречен Сребърен фонд към днешна дата има към 3 милиарда лв., вместо плануваните 15 милиарда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР