Стадионът Ал Байт в катарския град Ал Хор бе построен

...
Стадионът Ал Байт в катарския град Ал Хор бе построен
Коментари Харесай

Работниците по стадионите в Катар: Бяхме по-зле и от роби

Стадионът " Ал Байт " в катарския град Ал Хор бе издигнат особено за Световното състезание по футбол, също както и останалите осем стадиона. Външно фасадата му припомня за обичайните палатки на номадите, а и самото име " Ал Байт " значи точно това.

Стадионът е издигнат най-вече от задгранични служащи. Гастарбайтерите са били подлагани на голяма употреба. И това важи за множеството инфраструктурни обекти, издигнати за Световното състезание. Има голям брой сведения за мизерните условия, в които са били настанявани служащите, за изнудвачески контракти и начисляване на противозаконни възнаграждения на посреднически организации.

" Чувствахме се като плебеи, в действителност бяхме по-зле и от плебеи. Един плебей най-малко получава нещо за ястие ", споделя Нагиндар Ядав, който е работил на строителната площадка на стадион " Ал Байт " в продължение на близо година - сред 2018 и 2019 година Когато се връща в Непал, той споделя, че е трябвало да работи най-малко по 10 часа дневно, а постоянно и по 16 часа.

Ядав твърди, че е имал право на месечна заплата в размер на 280 евро. Парите обаче се изплащали нередовно или въобще не се изплащали. Той оповестява и за насилия от страна на началниците: Когато започнахме работа там, видяхме по какъв начин седем служащи бяха грубо пребити в офиса на компанията.

Той споделя и за гибел: Страхувахме се за сигурността си. Особено когато работехме на огромна височина. Двама служащи починаха пред очите ми. Единият падна в асансьорната шахта, а другият - от крана. Те умряха на място. Бяхме в потрес, отказахме да продължим да работим. Но началниците ни принудиха.

През май 2019 година Ядав подписва клетвена декларация, че няма да приказва за гибелта на двамата служащи, както прави и различен негов сътрудник. Тогава ФИФА за първи път обществено призна, че на строителните обекти за Световната купа са били нарушавани интернационалните трудови стандарти. Преди това ФИФА постоянно е отричала това. Също както и Организационният комитет на Световното състезание, написа.

Ден преди церемонията по откриването президентът на ФИФА Джани Инфантино отбрани домакините от Катар против рецензиите: " За това, което ние, европейците, сме направили през последните 3000 години, ще би трябвало да се извиняваме през идващите 3000 години, а не да учим на морал хората ", сподели той и упрекна западните медии в " двуличие " и " двойни стандарти ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР