Стадион Българска армия и тренировъчната база в Панчарево са оценени

...
Стадион Българска армия и тренировъчната база в Панчарево са оценени
Коментари Харесай

Между "абсурдна" и "справедлива": каква е оценката на спортните бази на ЦСКА

Стадион " Българска войска " и подготвителната база в Панчарево са оценени на 32 274 900 лв.. Това значи, че футболният " ЦСКА-София " ще би трябвало да внесе тази сума, с цел да може взаимно с страната да бъде учредено сдружението " Спортни парцели Българска войска ".

Държавата ще се включи посредством апортиране на цената на парцелите.

Очакванията на футболния клуб бяха спортните бази да бъдат оценени на към 22 млн. лв.. Същото оповестиха от министерството на спорта на 23 октомври 2019 година в уеб страницата си.

Учредяването на взаимното сдружение сред страната и футболния клуб ще е поредна стъпка от устрема на алените да модернизират стадиона си.

Много или малко

" Засега нямаме публично документ от " Сердика спортни парцели " (дружеството, в което попадат " Българска войска " и базата в Панчарево). Затова и не съм уведомил управлението на клуба. Подобна оценка би била цялостен парадокс ", съобщи юристът на футболния клуб Станислав Трендафилов пред " Дневник ".

" Само преди три години същите бази бяха оценени на към 21 млн. лв. при апортирането им в " Сердика спортни парцели ", добави той.

 Червените направиха обилни усъвършенствания въз основата в Панчарево
© CSKA.bg

Червените направиха обилни усъвършенствания въз основата в Панчарево

След няколко отхвърли на движимости лица да се заемат с оценяването на парцелите, задачата са приели Искра Цанова, Валентин Досев и Виктор Генев. Те са създали оглед на парцелите преди три седмици и са дали мнението си.

Пред " Дневник " Досев съобщи, че направената оценка е обективна, като персонално съгласно него даже е можело да бъде и по-висока. " Направихме изчерпателен разбор по три метода на оценяване. Всеки би трябвало да носи отговорност за дейностите и оценките си. Разликата с 2017 година е, че тогава оценителите са описали, че се правят поправки и има и фотоси. Сега ние включваме и резултата от тези поправки ", изясни той.

В документа са разказани подобренията на двете бази - за " Българска войска " те са оценени на 1.6 млн. лв., а за Панчарево - 1.9 млн. лв., написа " Тема спорт ".

В мнението за " Българска войска " се споделя, че " не се следят неприемливи пукнатини и провисвания по главните носещи детайли. Конструкцията се намира в положително положение ". Общото умозаключение за всички обекти в Борисовата градина обаче гласи: " Сградният фонд е морално и функционално стар и се нуждае от генерална реорганизация или замяна ". За базата в Панчарево се акцентират близостта до центъра на София (14 км) и съществуването на отлична транспортна връзка.

Стъпка по стъпка

Миналото лято притежателят на " ЦСКА-София " Гриша Ганчев съобщи пред " Капитал ", че финансирането на плана за стадиона е обезпечено - 10 милиона евро лични средства и 20 милиона от датски капиталов фонд. Сега следва да се разбере дали клубът има подготвеност да внесе 32.3 млн. лв. за учредяването на взаимното сдружение.

Преди малко повече от две години алените подписаха контракт с министерството на спорта за използването на базите против 62 хиляди лв. месечен наем и 1.1 млн. лв. минимална инвестиция.

Част от вложените в модернизацията средства евентуално ще бъдат приети като осъществяване на уговорката за наложителни вложения, а друга част - приспаднати от наема.

Успоредно с оценяването на парцелите в общинския съвет върви разискване на тематиката за модернизацията на " Българска войска ". Зам.-председателят на съвета арх. Борислав Игнатов от " Демократична България " изиска кметът Йорданка Фандъкова да анулира визата за реорганизация на стадиона.

Фотогалерия: Българските футболни "бижута ", които останаха единствено на картинка >
Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (246)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР