Стачката в Холивуд, продължила близо пет месеца, изглежда е напът

...
Стачката в Холивуд, продължила близо пет месеца, изглежда е напът
Коментари Харесай

Стачката на холивудските сценаристи е напът да приключи: Какво предстои?

Стачката в Холивуд , траяла близо пет месеца , наподобява е напът да завърши , защото е реализирано авансово съглашение сред синдикатите на сценаристите и студиата, стрийминг услугите и продуцентските компании, които ги наемат, предава „ BBC “. Ето какви стъпки предстоят за сценаристите и за актьорите, чиято стачка продължава.

Две решаващи гласувания

След пет дни на усилени договаряния , в които участваха изпълнителните шефове на най-големите холивудски студия, през вчерашния ден вечерта Гилдията на американските сценаристи и Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти съумяха да реализират съглашение за контракт за период от три години – общоприетата дълготрайност в промишлеността.

Преди обаче стачката да завърши дефинитивно , би трябвало да се проведат две решаващи гласувания . Първо, управителните препоръки на източния и западния клон на Гилдията на американските сценаристи би трябвало да одобрят съглашението. След това самите 11 500 членове би трябвало да гласоподават за утвърждение. Такива гласувания в действителност са нормални за холивудските профсъюзи и се организират всякога, когато се договаря нов тригодишен контракт, въпреки че нормално не се организират в края на продължителна стачка. По време на последната стачка на сценаристите през 2008 година членовете на управителния съвет гласоподаваха два дни след постигането на съглашение, а членовете – два дни по-късно. Споразумението беше утвърдено с голямо болшинство, като над 90% от сценаристите гласоподаваха „ за “.

Това не значи безусловно, че гласуването е несъмнено . Някои от членовете сигурно ще бъдат недоволни от компромисите, които техните водачи реализираха по въпроси като възнагражденията, размера на личния състав и потреблението на изкуствен интелект в писането на сюжети, изключително откакто прекараха съвсем пет месеца без работа, протестирайки. Желанието да се върнат на работа въпреки всичко може да накара някои сценаристи със смесени усеща да гласоподават „ за “.

Кога ще се завърнат сценаристите и предаванията?

След като договорът бъде дефинитивно утвърден , работата на някои сценаристи ще се възобнови по-бързо , в сравнение с други. Късно вечерните токшоута бяха първите, които бяха наранени при започването на стачката, и може би ще бъдат измежду първите, които ще се върнат в ефир и в този момент. Предаванията „ The Tonight Show Starring Jimmy Fallon “, „ Jimmy Kimmel Live “ и „ The Late Show With Stephen Colbert “ може да се завърнат до няколко дни.

Докато създателите на смешки в редица шоута ще могат да се върнат , доста от нормалните им посетители няма да могат да се върнат толкоз елементарно, защото продължаващата стачка на актьорите лимитира тези изяви . Връщането на предаванията в изискванията на втората стачка може да се окаже спорно, както се случи с плануваното и отсрочено обновяване на дневните излъчвания, в това число „ Шоуто на Дрю Баримор “ и „ Разговорите “.

K олко дълго ще продължи стачката на актьорите?

Студиата , които членуват в Алианса на филмовите и телевизионните продуценти , избраха да приключат съглашението със сценаристите, които стачкуваха два месеца по-рано, преди да стартират да се договарят с актьорите .

Лидерите на Гилдията на екранните артисти – Американска федерация на телевизионните и радио актьори оповестиха, че не са получили никакви оферти от Алианса на филмовите и телевизионните продуценти от началото на стачката им на 14 юли до момента. Това евентуално ще се промени занапред и ще бъде подхванат нов кръг от договаряния , макар че към момента не е ясно какъв брой време ще отнеме. Стачката на сценаристите продължи три месеца, преди Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти да стартира договаряния, а първичните диалози се провалиха единствено след няколко дни. Месец по-късно студиата се насочиха нов апел и този път договорката беше подписана по-малко от седмица по-късно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР